Scandal în timpul vizitei președintei Ungariei în România: Gestul neașteptat al unui senator român

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Scandal la vizita președintelui Ungariei în Alba Iulia. Senatorul Călin Matieș a adus tabloul lui Avram Iancu la dezvelirea statuii principelui transilvănean Gabriel Bethlen și i-a dăruit acesteia un buchet de flori și o cocardă cu tricolorul României.

Moment tensionat a avut loc astăzi, 21 mai, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare care s-a ținut în inima cetății din Alba Iulia. La dezvelirea statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novák, senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a plasat o imagine înrămată a lui Avram Iancu la baza sa. 

Imediat după acel moment, senatorul Călin Matieș i-a oferit acesteia un buchet de flori și o cocardă cu tricolorul României. Senatorul i-a transmis că Transilvania a fost, este și va fi mereu românească. Când i-a oferit buchetul de flori, s-a apropiat și mai mult, pentru a transmite mesajul. Katalin Novak i-a zâmbit și mulțumit pentru flori.

Senatorul PSD a scos un portret al eroului național român Avram Iancu și l-a așezat la baza statuii principelui Gabriel Bethlen, pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Matieș a spus că primarul ar fi trebuit să știe că anul acesta se împlinesc și 150 de ani de la moartea eroului Avram Iancu.

„Putea fi oriunde în altă parte a cetății, nu în fața Universității, de-a dreapta lui Mihai Viteazu“, a replicat Metieș cu privire la statuia principelui maghiar.

Reamintim că la Alba Iulia, ceremonialul este organizat de către Eparhia Reformată din Ardeal, fiind important pentru comunitatea maghiară.

Alba Iulia a fost aleasă ca locație pentru acest eveniment festiv pentru că s-a dorit și aniversarea Colegiului Academic (Collegium Academicum), fondat aici în urmă cu 400 de ani de către principele Transilvaniei, Bethlen Gábor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel