Șapte lucruri fascinante pe care nu le știai despre vise. Știai că le poți controla?

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Șapte lucruri fascinante pe care nu le știai despre vise
Șapte lucruri fascinante pe care nu le știai despre vise

Chiar dacă îți petreci aproximativ o treime din viață dormind, creând vise imaginare nebunești, nu te gândești foarte des la acestea. Fie că vorbim de girafe zburătoare, ceasuri care vor să te ucidă cu raze laser, iubitul tău din liceu sau chiar tabelul periodic, putem să cădem de acord că creierul funcționează în moduri misterioase. Descoperă în articolul nostru șapte lucruri fascinante pe care nu le știai despre vise. 

În ciudat progresului tehnologic, oamenii de știință moderni încă nu pot da un răspuns la această întrebare simplă: "De ce visăm?". Noi nu suntem în măsură să vă dezvăluim adevărul despre unul dintre cele mai mari secrete ale minții umane, dar am aflat câteva lucruri fascinante pe care nu le știai despre vise.

Dacă e frig în camera în dormi e posibil să ai mai multe coșmaruri

 

Dacă suferi de coșmaruri,  ar fi o idee bună să dau drumul la încălzire sau să iei încă o pătură. Studiile arată că, cu cât este mai frig în camera în care dormi, cu atât visele tale sunt mai neplăcute, iar dacă camera ta are o temperatură medie, ai tendința de a dormi mai bine.

Rezultatele unui experiment efectuat pe 1.000 de participanți au demonstrat că aproximativ 75% dintre oameni au declarat că au avut coșmaruri după ce au petrecut noaptea într-o cameră mai rece decât de obicei. Acesta este motivul pentru care, atunci când suferiți de febră, este posibil să aveți vise mai vii decât în mod normal sau chiar să începeți să manifestați o formă de somnambulism.

Mai mult sforăit = mai puține vise

 

Potrivit specialiștilor, sforăitul poate reduce considerabil șansele de a visa.

"Sforăitul echivalează, de obicei, cu apneea obstructivă de somn (OSA), o afecțiune despre care s-a demonstrat că determină reducerea somnului REM (mișcări rapide ale ochilor). Acesta este somnul în care apar visele", spune Dr. Steven Ajluni, cardiolog clinic și intervenționist.

Acest lucru înseamnă că un somn lung și presărat cu vise poate îi poate permite partenerului dumneavoastră să aibă parte de același lucru, fără să se simtă agitat și iritat de obiceiurile dumneavoastră. 

Șapte lucruri fascinante pe care nu le știai despre vise: ar putea crea un geniu

 

Dacă vă gândiți să deveniți un câștigător al premiului Nobel sau să deveniți următorul Einstein, atunci nu trebuie decât să dormiți mult. În mod surprinzător, unele dintre cele mai mari invenții din lume au fost inventate în somn. Unul dintre cele mai faimoase exemple în acest sens este tabelul periodic. Se spune că Dmitri Mendeleev era frustrat de faptul că cele 63 de elemente cunoscute nu se potriveau între ele, așa că a tras un pui de somn și a avut un vis în care toate elementele se potriveau la locul lor.

El spune: "Am văzut într-un vis un tabel în care toate elementele cădeau la locul potrivit. Imediat după ce m-am trezit, l-am scris pe o bucată de hârtie. Într-un singur loc mi s-a părut necesară o corecție ulterioară". Alte exemple notabile includ mașina de cusut și structura de dublu helix a ADN-ului.

Suntem capabili să ne controlăm visele

 

Află că nu toate visele trebuie să fie coșmaruri terifiante. Este de fapt posibil să ne controlăm visele. Visarea lucidă are loc atunci când dormi, dar știi că visezi, astfel că îți remodelezi în mod conștient visul. Se pare că visarea lucidă este o abilitate, iar cercetătorul în domeniul viselor Kelly Bulkeley spune: "Preluarea controlului asupra conținutului viselor tale nu este o abilitate pe care o are toată lumea, dar poate fi dezvoltată".

Potrivit unui studiu recent, 64,9% dintre participanți au declarat că au fost conștienți că visează în timpul unui vis, iar 34% au spus că pot controla uneori ceea ce se întâmplă în visele lor. Printre sfaturile pentru a încerca să visezi lucid se numără ținerea unui jurnal de vise și învățarea de a recunoaște semnele personale ale viselor.

Bărbații și femeile visează diferit

 

Credeți că visele sunt asemănătoare indiferent de sex? Greșit! Printre cele șapte lucruri fascinante pe care nu le știai despre vise, se numără  și diferențele dintre visele bărbaților și cele ale femeilor, care sunt destul de surprinzătoare. Bărbații sunt mai predispuși să viseze alți bărbați, în timp ce femeile tind să viseze la fel de mult la ambele sexe. Bărbații tind să viseze întâlniri agresive cu alți bărbați, de obicei străini, în timp ce femeile tind să viseze persoane pe care le cunosc, într-un mediu familiar, de obicei în interior.

Un studiu realizat de Universitatea West of England din Bristol a descoperit, de asemenea, că femeile au mai multe coșmaruri decât bărbații. 19% dintre bărbați au raportat coșmaruri, față de 34% dintre femei, ceea ce sugerează că femeilor le este mai greu să își deconecteze emoțiile la sfârșitul zilei.

Unele vise sunt foarte frecvente

 

Dacă v-ați trezit vreodată în mijlocul nopții, întrebându-vă dacă visele dumneavoastră sunt de fapt normale sau nu, sunt șanse ca acestea să fie destul de frecvente. Se spune că cel mai frecvent vis este senzația de a fi urmărit. Acest lucru ar putea să însemne că există o problemă în viața ta pe care ești nerăbdător să o confrunți. Alte vise comune includ pierderea dinților, căderea de la înălțime și infidelitatea.

Nu toate visele tuturor sunt colorate

 

Fiecare persoană este capabilă să viseze, chiar dacă nu toată își amintește visele. În mod surprinzător, nu toată lumea visează în culori.

Potrivit unui studiu realizat de Psychic Library, 6% dintre oameni susțin că visează în alb-negru, iar 15% nu și-au putut aminti dacă visul lor a fost sau nu în culori. Înainte ca televizorul color să fie inventat, marea majoritate a populației obișnuia să viseze în alb-negru.

În studiile în care visătorii au fost treziți și rugați să selecteze culori dintr-un grafic care să se potrivească cu cele din visele lor, culorile pastelate sunt cele mai frecvent alese.

Când vine vorba de vise, chiar nu știi niciodată ce vei primi. Deși visele sunt distractive, incitante și potențial înfricoșătoare, o saltea de bună calitate vă poate ajuta să încercați să le controlați.

Dacă ți-a plăcut articolul nostru despre cele șapte lucruri fascinante pe care nu le știai despre vise, atunci cu siguranța îți va plăcea și cel despre cele mai populare trucuri cu orez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel