Salvați Copiii: Doar 7% dintre românii care muncesc în străinătate au intenţia de a lua copilul cu ei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O anchetă realizată de Organizaţia Salvaţi Copiii arată că aproape jumătate dintre copiii români ai căror părinţi sunt plecaţi să muncească în altă ţară nu au mama alături. Totodată, doar 7% dintre aceştia iau în calcul reîntregirea familiei în afara ţării.

În ceea ce priveşte intenţia părinţilor care muncesc în afara ţării de a-şi lua copiii cu ei, doar 7% dintre aceştia iau în calcul reîntregirea familiei în afara ţării, în timp ce 79% dintre părinţi nu au astfel de perspectivă, arată studiul realizat pe un eșantion de 855 de copii.

Pe primele cinci locuri în ceea ce priveşte numărul copiilor cu părinţi plecaţi din ţară se află judeţe din zona Moldovei, scrie News.ro.

„Datele unei  anchete realizate de Salvaţi Copiii România în decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizaţiei Salvaţi Copiii,  arată că intenţia de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantion. 

Vezi și: Românii din Italia, amendați pentru că nu s-au vaccinat. Fiscul italian a început trimiterea plicurilor

Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferenţa fiind reprezentată de situaţiile în care părinţii nu au luat încă o decizie în acest sens. Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinţi este redus (doar 7%), observăm că foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenţie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens”, transmite, joi, Organizaţia Salvaţi Copiii.

Salvați Copiii: Doar 7% dintre românii care muncesc în străinătate au intenţia de a lua copilul cu ei

 

Conform sursei citate, printre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat în cadrul anchetei este cel legat de piaţa muncii, adică de locurile de muncă şi de condiţiile de salarizare, acesta fiind valabil în cazul a 39% dintre părinţii plecaţi.

De asemenea, 24% dintre părinţii care muncesc în afara ţării ar reveni definitiv dacă ar constata îmbunătăţirea sistemului de sănătate, în timp ce unu din cinci părinţi s-ar întoarce în ţară dacă ar vedea ameliorarea climatului social general/vieţii politice.

Citește și: Presa din Germania: România e țara care ar putea sparge monopolul gazelor rusești

Statisticile prezentate de Salvaţi Copiii relevă, de asemenea, că 44% dintre copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate au rămas în ţară fără mamă alături, existând cazuri în care aceasta este plecată împreună cu tatăl, dar şi altele în care mama este singurul părinte plecat din familie.

La nivel naţional, 21.024 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale. 

Salvaţi Copiii precizează că 76.170 de copii români sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel