În noaptea de 4 spre 5 mai 2025, în jurul orei 00:30, rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au indicat o schimbare semnificativă în clasamentul candidaților. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat independent, a depășit pragul psihologic, devansându-l pe Crin Antonescu și plasându-se pe locul al doilea, ceea ce îl califică pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Astfel, turul doi, programat pentru 18 mai, se va desfășura între George Simion, liderul AUR, și Nicușor Dan.
George Simion a obținut la nivel național peste 40% din voturi, ceea ce îl face pe liderul AUR favorit cert pentru câștigarea alegerilor.
Principalele agențiile de presă internaționale au urmărit îndeaproape și comentează rezultatele exit-poll-urilor primului tur al alegerilor prezidențiale repetate din România desfășurat duminică.
AFP: Candidatul extremei drepte a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România
Candidatul s-a schimbat, dar extrema dreaptă rămâne în frunte: la cinci luni după anularea șocantă a primului tur al alegerilor prezidențiale, România și-a confirmat turnura naționalistă într-un nou vot duminică.
Liderul partidului AUR, George Simion, este creditat cu 30 până la 33% din voturi, conform a două exit-poll-uri. El este urmat de doi candidați proeuropeni, care sunt la egalitate, cu puțin peste 20% din voturi.
Cu toate acestea, el va fi 'probabil învins în turul al doilea', pe 18 mai, deoarece are puține rezerve de voturi, a declarat pentru AFP profesorul de științe politice Sergiu Mișcoiu, prezicând o cursă strânsă.
Ce arată sondajele pentru turul doi
În ceea ce privește turul al doilea, sondajele indică o competiție strânsă între cei doi candidați. Potrivit unui sondaj AtlasIntel realizat între 28 aprilie și 1 mai 2025, în cazul unei confruntări directe între Nicușor Dan și George Simion, Dan ar obține 40% din voturi, iar Simion 37%. Restul respondenților erau indeciși sau optau pentru alți candidați.
Este important de menționat că aceste sondaje au fost realizate înainte de începerea votului și nu reflectă neapărat rezultatele finale. Cu toate acestea, ele oferă o imagine asupra tendințelor electorale și a preferințelor alegătorilor în perioada premergătoare alegerilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News