Rusia suspendă exporturile de cereale

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Acordul cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit cu cel puțin 60 de zile
Acordul cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit cu cel puțin 60 de zile

Rusia suspendă exporturile de cereale (grâu, meslin, secară, orz şi porumb) către Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) până pe 31 august, pentru a asigura suficiente alimente pentru piaţa internă, a anunţat joi Ministerul Economiei, transmite Reuters.

De asemenea, a adăugat instituţia, Rusia va interzice exporturile de zahăr în ţările terţe tot până pe 31 august, dar unele excepţii vor fi posibile pentru statele membre UEE (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan).

Şi Rusia face parte din Uniunea Economică Eurasiatică.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a atras atenţia joi că pentru Uniunea Europeană va fi dificil să găsească surse alternative pentru aprovizionarea cu cereale şi oleaginoase pe care le importa până în prezent din Ucraina şi care sunt folosite în UE în mai multe sectoare agroalimentare, inclusiv pentru creşterea porcilor, transmite agenţia EFE.

 

Uniunea Europeană, dificultăți în găsirea de alterative pentru importurile de cereale



''Sectorul european al creşterii porcilor este puternic dependent de importurile din Ucraina pentru o varietate de cereale şi oleaginoase. Va fi dificil de găsit surse alternative de aprovizionare pe o piaţă deja strânsă şi scumpă'', a subliniat comisarul european într-o postare pe Twitter.

Mesajul său este legat de prima reuniune, desfăşurată în aceeaşi zi, a grupului european de reflecţie asupra cărnii de porc, la care au participat reprezentanţi ai statelor membre şi ai lanţului de distribuţie din această industrie.

Invazia rusă în Ucraina, faţă de care UE a reacţionat prin impunerea de sancţiuni Rusiei, la care se adaugă dificultăţi deja existente în sectorul creşterii porcilor, precum pesta porcină, creşterea costurilor energiei şi ale furajelor, vor crea în lunile următoare ''noi provocări pentru propriul nostru sistem agroalimentar'', a mai atenţionat comisarul european.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel