Rusia critică România și salută oficializarea limbii ruse ca limbă interetnică în Republica Moldova

Bogdan Bolojan / 24 dec 2020, 11:46 Salveaza PDF Comentarii

 Rusia a salutat miercuri faptul că limba rusă a redobândit în Republica Moldova statutul de "limbă de comunicare interetnică", anulat în 2018 de către Curtea Constituţională ca urmare a unei sesizări a Partidului Liberal, şi a criticat poziţia României şi UE, informează Deschide.md şi TASS

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, a subliniat într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului, că, în pofida faptului că în 2018 limba rusă a fost lipsită de statutul de limbă de comunicare interetnică şi mass-media de limbă rusă a fost limitată în difuzare, cererea pentru limba rusă în Republica Moldova nu a scăzut.

"Într-o măsură sau alta, limba rusă este vorbită de 80% din populaţia Republicii Moldova, inclusiv de etnici ruşi, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, evrei, reprezentanţi ai altor naţionalităţi. Problema limbii ruse este importantă în contextul soluţionării problemei transnistrene. În acest sens, decizia Parlamentului moldovean are o importanţă deosebită pentru stabilitatea internă a republicii', a subliniat Zaharova.

Declarațiile României și UE, criticate de RusiaPurtătoarea de cuvânt a MAE rus a atras atenţia şi asupra declaraţiilor venite din partea Uniunii Europene (UE) şi a României cu privire la deciziile recente ale Parlamentului de la Chişinău. "La început, reprezentantul oficial al UE de la Bruxelles i-a acuzat pe parlamentarii moldoveni de faptul că proiectele de lege au fost introduse pe ordinea de zi în grabă şi în mod netransparent, iar votarea s-a făcut fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare şi cu sprijinul persoanelor implicate în acte de corupţie', a explicat Zaharova.

Parlamentarii moldoveni au fost criticaţi de reprezentantul oficial al UE la Chişinău, care a dat de înţeles că adoptarea legilor va avea o consecinţă negativă asupra asistenţei financiare acordate republicii.

Aceeaşi atitudine a demonstrat-o, potrivit Mariei Zaharova, şi Ministerul Afacerilor Externe al României.

"Facem apel către partenerii noştri occidentali să renunţe la politica standardelor duble de impunere a unor decizii politice avantajoase lor, în detrimentul intereselor cetăţenilor moldoveni, şi la ingerinţa în treburile statului suveran moldovenesc', a subliniat Zaharova, conform Agerpres.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy