Românii, puși să plătească în locul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. În dosarul Colectiv, tratamentul este diferit

Oana Stanciulescu |
Data publicării:

Două dosare trimise în instanță în aceste zile surprind prin deciziile magistraților, cel puțin bizare, și aflate la polul opus. Dosarul Gigină vs dosarul Colectiv. În primul dosar, eventualele pagube vor fi plătite de românii contribuabili, iar în cel de-al doilea de persoanele fizice incriminate, dacă au de unde.

După doi ani de anchetă, dosarul polițistului Bogdan Gigină, mort în timpul serviciului, a fost trimis în judecată.  Acum, justiția va decide dacă fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este sau nu vinovat de ucidere din culpă.

În ultimii doi ani, Oprea nu s-a căit și nici nu s-a îngrămădit să-și ceară iertare pentru moartea unui tânăr polițist. În schimb a făcut altceva - și-a pus averea la adăpost în cazul în care va fi găsit vinovat și va fi nevoit să plătească daune familiei Gigină și Poliției Române.

Potrivit DNA, politicianul însă și-a înstrăinat gratuit o parte de avere către fiica și fiul său, așa că prinde orbul scoate-i ochii. Și pentru că cineva trebuie să plătească în locul lui Oprea, că doar nu poți să-I lași pe ăia mici ai lui fără avere, au fost introduce în dosar trei instituții publice ca părți responsabile civilmente, care ar putea plăti o parte din daune, în cazul în care Oprea este găsit vinovat, și mai ales în condițiile în care averea lui s-a evaporat sub ochii magistraților. Cele trei instituții sunt Guvernului României, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor Publice, adică românii contribuabili.  Și mai bizar de atât este decizia magistraților de a ridica sechestrul instituit de procurori pe averea lui Oprea și a altor inculpați din dosar.

La polul opus, magistrații au decis ca despăgubirile din dosarul Colectiv, care a îngrozit România, să nu fie garantate de stat, ca în cazul dosarului Gigină. Cu alte cuvinte, dacă justiția va decide vinovății penale și civile, cei condamnați trebuie să achite daunele, în cazul în care averea lor este acoperitoare. Dacă nu este, nu este, pagubă-n ciuperci, spun magistrații.

Două dosare grele, cu încărcătură socială, și două soluții atît de diferite că nu poți să nu te întrebi de ce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel