România și Azerbaidjan, Memorandum de Cooperare pentru diaspora

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) și Comitetul de Stat pentru Diaspora din Republica Azerbaidjan au devenit instituții partenere prin semnarea luni, 16 iulie a.c., a unui Memorandum de Cooperare.

Delegația azeră condusă de președintele Comitetului de Stat pentru Diaspora, Fuad Muradov, a fost primită la sediul MRP de ministrul Natalia-Elena Intotero și de secretarul de stat Veaceslav Șaramet, semnarea documentului fiind precedată de discuții pe tema consolidării relației bilaterale și a schimbului de bune practici cu privire la diaspora. Ministrul român a prezentat activitatea și obiectivele MRP, precum și proiectele aflate în derulare. Oficialii azeri s-au arătat interesați în special de programele de burse oferite de Guvernul României tinerilor români de peste granițe, de programele și proiectele din domeniul educației derulate de MRP, de programul de tabere ARC și de proiectul Diaspora Start-Up.

"Prin acest memorandum vom facilita schimbul de experiență și de bune practici pentru programele destinate persoanelor care aparțin comunităților românești din afara granițelor României și persoanelor aparținând comunităților azere din afara Republicii Azerbaidjan. Comunitatea azeră din străinătate depășește numărul populației din interiorul granițelor, este mult mai amplă decât numărul românilor de peste hotare, dar avem numeroase obiective comune în relația cu diasporele noastre. Am subliniat în discuțiile cu partenerii azeri în special despre importanța pe care MRP o acordă proiectelor de educație și de deprindere și consolidare a limbii române, dar și despre eforturile Guvernului de a-i convinge pe românii de peste hotare să se întoarcă acasă", a spus ministrul Natalia-Elena Intotero.

"Diaspora reprezintă un element extrem de important, întrucât poate fi o sursă de evoluție și de inovație în societatea de origine, poate veni cu o nouă înțelegere a realităților și cu o nouă mentalitate. Dorim ca prin acest memorandum să nu punem doar bazele unui schimb de experiență, ci să și creștem cooperarea dintre diasporele noastre", a spus, la rândul său, președintele Comitetului de Stat pentru Diaspora, Fuad Muradov.

La finalul întrevederii, cei doi demnitari și-au oferit obiecte tradiționale din România și Azerbaidjan, simboluri ale valorilor culturale și spirituale din cele două țări.

România și Azerbaidjan sunt parteneri strategici, iar memorandumul semnat azi reconfirmă relațiile bilaterale bune existente între cele două state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel