România, al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană în 2022

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
România, al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană în 2022. Sursa foto: freepik.com
România, al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană în 2022. Sursa foto: freepik.com

România a fost în ultimul an al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, după Franţa şi urmată de Germania şi Polonia.

Datele Eurostat arată că de la 1 iulie 2022, ţara noastră a exportat aproape 4 milioane de tone de grâu, însă datele europene citate de Reuters arată şi o creştere cu peste 200% a importurilor de grâu ale Uniunii Europene.

Spania este cel mai mare importator european de grâu, cu mai bine de 3 milioane de tone, urmată de ţara noastră cu peste 890.000 de tone. În acest sezon se constată o creştere de aproape 15 ori a cantităţii de grâu importate de ţările Uniunii din Ucraina, aproximativ 5 milioane de tone faţă de 350.000 de tone în sezonul trecut.

 

VEZI SI: Revenirea recoltei de cereale din România poate limita spațiul de manevră al Ucrainei în portul Constanța

 

O revenire a producției de cereale din România în acest an ar putea limita spațiul pentru transporturile ucrainene prin portul Constanța de la Marea Neagră, un important nod de tranzit pentru Kiev în special de la invazia rusă, a declarat operatorul portuar Comvex.

Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale și semințe oleaginoase din lume, și-a văzut porturile din Marea Neagră blocate după invazia Rusiei din 2022, în februarie, și a găsit rute de transport alternative prin statele vecine din Uniunea Europeană.

Chiar și după ce un acord negociat de Națiunile Unite și Turcia la sfârșitul lunii iulie a oferit Ucrainei acces la trei dintre porturile sale din Marea Neagră, Constanța din România rămâne cea mai mare rută de transport maritim alternativă. Acordul ONU expiră la 18 mai și nu s-a convenit încă o prelungire.

 

România, unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE



Constanța a gestionat aproape o treime din exporturile de cereale ucrainene de la invazia rusă, a declarat Comvex, transportând 8,6 milioane de tone în 2022 și 3,3 milioane în primul trimestru al acestui an.

"Noile recolte românești par să fie mai mari decât anul trecut, ceea ce înseamnă că ar putea fi mai puțin loc pentru cele ucrainene", a declarat pentru Reuters Viorel Panait, managerul Comvex. "Operatorii nu vor aduce prejudicii clienților lor tradiționali".

Panait, care este și președinte al Asociației de Afaceri Portuare Constanța, a declarat că o mai bună gestionare a traficului de camioane și a congestiei portuare ar putea ajuta în absența unor noi capacități.

Portul Constanța a gestionat anul trecut 24,01 milioane de tone de exporturi de cereale în total. România, unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE, se așteaptă să recolteze 10,35 milioane de tone de grâu în acest an, într-o revenire bruscă față de anul trecut, pe măsură ce centurile agricole se recuperează după secetă, potrivit companiei de consultanță Agritel.

Continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel