România, al doilea cel mai mare partener din Europa al firmelor de construcţii din Italia

Alexandra Curtache |
Data publicării:

România reprezintă a doua piaţă ca valoare a colaborărilor la nivel european, după Franţa, cu contracte de peste 2 miliarde de euro încheiate cu societăţi de construcţii din Italia, susţin reprezentanţii Asociaţiei Italiene a Societăţilor de Construcţie (ANCE).

Conform sursei citate, 25 de companii italiene evaluează noile oportunităţi de colaborare cu firme româneşti, în cadrul unei conferinţe comune desfăşurate la Bucureşti, organizată de ITA - Agenţia Italiană de Comerţ Exterior, în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti şi Camera de Comerţ Italiană pentru România.

 

Piaţa românească este promiţătoare şi promovează proiecte publice şi private de amploare



Potrivit ANCE, industria italiană a construcţiilor s-a dovedit, în ultimii ani, deosebit de dinamică, înregistrând o creştere semnificativă a profitului obţinut în străinătate, chiar şi pe pieţe tot mai competitive.

Pe de altă parte, piaţa românească este promiţătoare şi promovează proiecte publice şi private de amploare, cu o disponibilitate foarte mare de absorbţie a fondurilor comunitare, care vor deveni, prin elaborarea viitoarelor proiecte, din ce în ce mai relevante în următorii ani.

"Italia şi România şi-au direcţionat o parte semnificativă din resursele care le-au fost atribuite în cadrul PNRR către sectorul infrastructură, la care au adăugat şi resurse din bugetele proprii. A construi împreună este dovada unei perspective comune de dezvoltare, care are ca valoare principală conectivitatea. Suntem convinşi că expertiza consolidată, capacitatea tehnologică şi inovaţia societăţilor italiene vor constitui, şi în următorii ani, baza succesului lor în România şi, de aceea, suntem mândri să le readucem în atenţia acestei pieţe, printr-un eveniment dedicat", a declarat Ambasadorul Italiei în România, Durante Mangoni.

 

Colaborarea România-Italia



În program sunt prevăzute intervenţii din partea reprezentanţilor români şi italieni, atât la nivel instituţional, cât şi comercial, cu obiectivul principal de a consolida posibilităţile de colaborare şi de schimb de know-how între societăţile româneşti şi cele italiene din sectorul infrastructurii, precum şi de a oferi societăţilor participante din Peninsulă un tablou complet referitor la proiectele de infrastructură programate în România, în special la cele finanţate de UE şi susţinute de organizaţii financiare internaţionale.

"Ne întoarcem în România după 4 ani, împreună cu o delegaţie extrem de calificată de societăţi de construcţii şi inginerie, cu obiectivul de a consolida prezenţa noastră în această ţară şi de a fructifica oportunităţile oferite prin PNRR care, cu un buget de 29,2 miliarde de euro, dintre care 60%-70% este destinat realizării de noi reţele de infrastructură, poate reprezenta o ocazie binevenită pentru punerea în lumină a valorilor noastre. Intenţionăm să jucăm un rol de prim nivel, prin delegaţii din ce în ce mai numeroase şi parteneriate cu societăţi româneşti, în viitoarele proceduri de licitaţie unde sunt solicitate calificări tehnice şi economice complexe", a declarat Gaetano Vecchio, Vicepreşedintele Comitetului pentru Lucrări în Străinătate şi Preşedintele Grupului IMM Internaţional din cadrul ANCE.

România este un partener comercial de mare interes şi pentru societăţile italiene active în sectorul industriei electrotehnice şi electronice, reprezentată de Federaţia ANIE, furnizor de tehnologii pe principalele pieţe de infrastructură pentru energie, construcţii, transporturi şi industrie.

În anul 2021, exporturile de electrotehnică şi electronică în România au depăşit 850 milioane de euro


"După scăderea de 8% înregistrată în anul 2020 şi datorată, în principal, crizei sanitare Covid-19, anul 2021 a reprezentat o revenire integrală a exporturilor din acest sector către România (+19% comparativ cu 2020), depăşind nivelul anterior pandemiei. Mai precis, 74% din tehnologiile ANIE exportate în România aparţin sectorului electrotehnică (dintre acestea, circa 300 milioane de euro sunt destinate pieţei de infrastructură a energiei), în timp ce 26% electronicii", se mai spune în comunicat.

Totodată, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Organizaţiilor Italiene de Inginerie, Arhitectură şi Consiliere Tehnico-Economică (OICE), România reprezintă pentru societăţile italiene de inginerie şi consiliere o piaţă de mare interes.

Producţia italiană în piaţa Europei de Est este de 18% din totalul dezvoltat în afara graniţelor, cu o valoare totală în 2022 de aproape 2 miliarde de euro, în materie de servicii. România este primul stat care absoarbe, individual, peste 30% din totalul din regiune. Activităţile din România se concentrează pe sectoarele: infrastructura transporturilor, instalaţii, energie, water, arhitectură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel