Români prinși în mijlocul tornadei din Cehia: „S-a întunecat dintr-o dată totul” (VIDEO)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Tornada de ieri, din Cehia, de o putere devastatoare, nemaivăzută pe acest continent, de intensitate 4, a omorât 5 oameni şi a rănit peste 150. Mai mulți români au văzut cu ochii lor natura dezlănțuită.

Florin Băltiță este şofer de TIR. Tornada l-a prins pe autostrada - în apropiere de Brno. Camera sa de bord a surprins momentul. Pe marginea şoselei copacii sunt frânţi iar pe drum mai multe maşini sunt avariate ori răsturnate.  A început un vânt foarte puternic. Chiar nu mai puteam să înaintez, vizibilitate nu aveam absolut deloc. Câteva camioane pe autostradă au fost puse la pământ. Erau 2-3 camioane în faţa mea răsturnate”, a povestit el pentru Știrile PRO Tv.

În Hrušky, dronele poliţiei şi ale TV NOVA au surprins teribilele devastări care au rămas în urmă după trecerea stihiei. Casele au acoperişurile smulse ori distruse. Maşinile sunt ori răsturnate, ori fărâmate de dărâmături. Peste tot sunt resturi ridicate de tornadă şi copaci dezrădăcinaţi. “Este iadul pe pământ”, a spus guvernatorul regiunii după o vizită în zonele afectate.

Vezi și: Mărturii după tornada devastatoare din Cehia: „Parcă a venit Apocalipsa. Era sânge peste tot”

 “Este o situaţie de criză. Din păcate, tornada a lovit şi şcoli, au fost câteva acoperişuri smulse, şi a fost de un impact extrem de puternic mai mult pentru copii. Au fost sute de oameni răniţi, şi au fost câteva decese, din păcate”, a declarat Mihai Anghel, președintele Asociației Românilor din Republica Cehă.

Români prinși în mijlocul tornadei din Cehia: „S-a întunecat dintr-o dată totul”

 

Potrivit guvernului ceh, peste 1.000 de case au fost afectate. Pe autostrăzi traficul a fost blocat după ce stâlpii de înaltă tensiune au fost rupţi.

Zeci de şoferi români au fost prinşi în blocajele de pe autostradă. Unii au stat acolo peste 20 de ore - până s-a reluat traficul. Cozile de maşini s-au întins pe kilometri.

„S-a întunecat dintr-o dată totul, o vijelie foarte puternică, grindină cât oul de porumbel, mai mare, ne-am şi speriat, ne-am tras cu cabina, cu colegii, cu prelată. Am zis că poate ne sparge geamul la maşină , spune Daniel Chirilă, șofer de TIR.

Citește și: Zeci de români blocați în Cehia, dupa tornada care a devastat sud-estul țării: "Nu știm când vom putea pleca"

„Pe o rază de cinci kilometri în faţă, spate, unde pot să văd, sunt doar maşini. Nu a venit nimeni la noi, nu ne-a spus nimeni nimic, pur şi simplu nu a venit şi nu ne-a anunţat nimic”, își mintește Ionuț Păun, șofer auto-platformă.

Potrivit Ministerului Afacerilor de Externe, autorităţile cehe nu au anunţat până acum că printre victimele făcute de tornadă ar fi cetăţeni români. Pe de altă parte, în România, tornada din Cehia a declanşat un semnal de alarmă. Până sâmbătă, în aproape toată ţara este valabil un cod portocaliu de vijelii puternice, grindina şi ploi abundente iar în rest este cod galben. În unele zone, vântul va avea la rafală peste 80 - 100 km/h.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel