Totul a început în octombrie 2022, când o patrulă a Poliției Locale a municipiilor Gabicce Mare și Gradara, aflată în serviciu în zona Pievevecchia din municipiul Gradara, a oprit un autoturism cu trei cetățeni sârbi la bord care, în urma unei percheziții, au fost găsiți în posesia unei "truse de hoț", formată din șurubelnițe, rangă, mănuși și lanterne.
Cele trei persoane, dintre care una se afla în situație de ședere ilegală în Italia, au fost acuzate împreună de deținere de obiecte de furt, care au fost confiscate și puse la dispoziția autorităților judiciare.
Autoturismul folosit era înregistrat pe numele unui bărbat de naționalitate română, născut în 1990 și rezident în Carpi.
Român prins cu 240 de mașini înmatriculate pe numele său, în Italia
S-a constatat că bărbatul era proprietarul a 240 de autoturisme, dintre care unele fuseseră deja sechestrate în vederea confiscării, deoarece fuseseră folosite pentru a comite infracțiuni.
Activitatea complexă de investigație desfășurată de Poliția Locală Gabicce Mare și Gradara și coordonată de Procuratura din Modena, se derulează și implică diverse sectoare de investigație, concentrându-se în principal în domeniul financiar/fiscal.
Românul, de fapt, era total necunoscut autorităților fiscale, în ciuda faptului că era titularul unui număr de TVA pentru comercializarea de autovehicule, ceea ce i-a permis să acceseze beneficiile așa-numitei legi "DINI" a mini-pasajului, cu un prejudiciu estimat pentru Trezorerie de peste 150.000 de euro.
Persoana era inițial de negăsit, fiind deja cunoscută de justiția italiană, întrucât se afla deja în centrul unei activități în care era cercetat pentru reședințe fictive între Ravenna, Faenza și Cesenatico, menite să obțină eliberarea a numeroase "plăcuțe provizorii".
Românul închiria mașinile altora, pentru comiterea de infracțiuni
La 9 ianuarie, s-a solicitat introducerea unui bloc de înregistrare în bazele de date ale Registrului de înmatriculare a autovehiculelor și ale PRA, care îi interzicea bărbatului să achiziționeze mașini noi și le anula din oficiu pe cele aflate deja în posesia sa pentru înmatriculare fictivă (articolul 94bis din Codul rutier italian), împiedicând astfel vânzarea acestora.
Sesizarea de "prestanome" a fost extinsă și la Camera de Comerț și la biroul SUAP competent, pentru măsuri ulterioare împotriva proprietarului unic.
La finalul investigațiilor și cu nu puține eforturi, polițiștii, ajutați de echipa criminalistică a Poliției Locale din Carpi și de colegii lor din Gorizia, l-au depistat pe bărbatul de 32 de ani într-o stație de autobuz din Gorizia, cu intenția de a părăsi țara pentru a emigra în Slovenia.
După identificare, acestuia i s-a comunicat procedura împotriva sa și, prin urmare, a fost deferit Autorității Judiciare pentru infracțiunile de fals ideologic într-un act public comis de un funcționar public indus în eroare și fraudă în formă agravată împotriva statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News