O amplă acțiune internațională de combatere a traficului de persoane, desfășurată între 1 și 6 iunie și denumită „Global Chain”, a dus la arestarea a 520 de suspecți, Austria având un rol central în această intervenție coordonată de Europol, Frontex și Interpol. Potrivit unui raport publicat vineri de Oficiul Federal de Investigații Criminale (BKA), la operațiune au participat 43 de state și aproximativ 15.000 de forțe de intervenție.
Austria a fost implicată direct atât în coordonarea măsurilor, cât și în punerea lor în aplicare. Alături de Oficiul Federal de Investigații Criminale, au acționat și oficiile regionale de investigații din landuri, în total 343 de agenți austrieci fiind mobilizați. La nivel național, autoritățile au instituit 49 de puncte de control, au verificat 5.157 de persoane, 330 de vehicule, 1.508 documente de identitate și 258 de obiective, inclusiv firme, locuințe și alte locații. De asemenea, au fost monitorizate 88 de mișcări aeriene.
Rețele de prostituție din România în Europa
În timpul acțiunii, au fost identificate și sprijinite 209 potențiale victime ale traficului de persoane, majoritatea fiind femei tinere, de peste 18 ani, exploatate sexual sau constrânse să comită fraude sociale. Unele dintre victime au fost atrase prin metoda „Lover Boy”, fiind manipulate emoțional și forțate să se prostitueze, în timp ce altele au fost obligate să jefuiască clienți sau să-i atragă în locuri izolate sub amenințarea cu violența.
Investigațiile s-au concentrat inclusiv pe rețele infracționale originare din România, active în mai multe state europene în domeniul exploatării sexuale și al criminalității forțate. Europol a identificat 1.194 de potențiale victime în mai multe țări. În Austria, au fost arestați zece traficanți de persoane, un cetățean sârb implicat în trafic de droguri și doi cetățeni români pentru fraudă în domeniul prostituției. În total, au fost deschise 182 de noi dosare de anchetă, dintre care nouă au legătură directă cu Austria – șase la nivel național și trei în cadrul unor investigații internaționale.
„Operațiunea ‘Global Chain’ demonstrează încă o dată că traficul de persoane este o amenințare internațională ce poate fi contracarată doar prin cooperare transfrontalieră. Felicit toate părțile implicate pentru munca excelentă”, a declarat Paul Marouschek, director adjunct al Oficiului Federal de Investigații Criminale, potrivit publicației MSN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News