Tudorel Toader le-a făcut miniștrilor reguli de integritate

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Tudorel Toader a scris un Cod de conduită pentru membrii Guvernului, cu reguli privind „integritatea morală” a miniștrilor.

Documentul urmează să fie adoptat în următoarea ședință de Guvern și aplicat de îndată, anunță stiripesurse.ro.

Tudorel Toader scrie că membrii guvernului să lucreze „în condiții de integritate, imparțialitate și transparență”, „cu respectarea independenței justiției”, și pe baza „colaborării loiale” între autorități/instituții.

Miniștrii mai trebuie să respecte:

- să aibă o ținută vestimentară decentă

- să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase

- să nu accepte cadouri sau alte avantaje care ar putea influența sau care ar putea să fie percepute ca influențând exercitarea atribuțiilor

- să declare orice situație de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate

- să nu folosească numele sau imaginea proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale

Iată textul complet:

CODUL DE CONDUITĂ AL MEMBRILOR GUVERNULUI ROMÂNIEI

ART. 1 - Domeniul de aplicare

Prezentul Cod de conduită reglementează normele și principiile de conduită în baza cărora membrii Guvernului își îndeplinesc mandatul de demnitate publică primit prin votul de încredere al Parlamentului, pe baza Programului de guvernare aprobat, în vederea exercitării conducerii generale a administrației publice.

ART. 2 – Obiective

Obiectivul principal al prezentului Cod de conduită îl constituie asigurarea exercitării demnității publice de membru al Guvernului în condiții de integritate, imparțialitate și transparență, ca mijloc de promovare a unei bunei guvernanțe, element important al democrației.

ART. 3 - Principii generale

(1) Membrii Guvernului își exercită mandatul în conformitate cu principiul separației și echilibrului puterilor, în cadrul democrației constituționale, cu respectarea independenței justiției, pe baza colaborării loiale între autorități/instituții.

(2) Conduita membrilor Guvernului României este guvernată, de asemenea, de următoarele principii:

a) supremația Constituției şi a legii;

b) prioritatea interesului public;

c) profesionalismul și exemplul personal;

d) integritatea morală;

e) transparența în exercitarea demnității publice

ART. 4 - Supremația Constituției şi a legii

În exercitarea mandatului lor, membrii Guvernului au obligația să respecte Constituția, legile țării şi să acționeze pentru punerea în aplicare a dispozițiilor legale, în spiritul bunei credințe și cu respectarea eticii profesionale.

ART. 5 – Prioritatea interesului public

Membrii Guvernului au obligația de a asigura un serviciu public de calitate în beneficiul cetățenilor, în scopul realizării competențelor autorităților şi ale instituțiilor publice.

ART.6 – Profesionalismul și exemplul personal

(1) Membrii Guvernului își desfășoară întreaga activitate prin valorificarea pregătirii de specialitate precum și a experienței acumulate în domeniile pe care le coordonează.

(2) Membrii Guvernului au obligația de a-și îndeplini mandatul cu competență, eficiență, corectitudine și conștiinciozitate.

(3) Membrii Guvernului au obligația să asigure prin atitudine, limbaj, conduită și ținută, bunul mers al activităților desfășurate în cadrul Guvernului precum și solemnitatea specifică demnității publice.

(4) Membrii Guvernului trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.

(5) Membrii Guvernului sunt obligați să asigure o bună gestionare și ocrotire a proprietății publice şi private a statului, să evite producerea oricărui prejudiciu.

(6) Membrii Guvernului au obligația să folosească bunurile aparținând autorității sau instituției publice numai pentru desfășurarea activităților aferente demnității publice exercitate.

(7) Membrii Guvernului trebuie să propună şi să asigure, potrivit atribuțiilor care le revin, folosirea utilă şi eficientă a banilor publici, în conformitate cu prevederile legale.

ART.7 - Integritatea morală

(1) Membrii Guvernului nu acceptă, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influența sau care ar putea să fie percepute ca influențând exercitarea atribuțiilor ori performanța îndeplinirii îndatoririlor specifice mandatului.

(2) Membrii Guvernului au obligația să declare, prin orice mijloc, orice situație de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate.

(3) În considerarea demnității publice exercitate, membrilor Guvernului le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale.

ART. 8 - Transparența în exercitarea demnității publice

În exercitarea demnității cu care au fost învestiți, membrii Guvernului au obligația de a asigura, în condițiile legii, transparența administrativă, în vederea menținerii încrederii publicului în integritatea, imparțialitatea şi eficacitatea autorităților şi instituțiilor publice pe care le reprezintă.

ART. 9 – Activitatea publică

(1) Relația cu mass-media se asigură prin intermediul structurilor specializate de la nivelul Guvernului și al instituțiilor reprezentate de membrii Guvernului.

(2) Membrii Guvernului invitați la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligația să prezinte poziția oficială asumată de Guvernul României.

(2) În cazul în care nu există o poziție oficială a Guvernului, membrii Guvernului au obligația să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului.

ART. 10 – Sesizarea încălcărilor prezentului Cod de conduită

(1) Sesizările în legătură cu încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoștința Prim-Ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

(2) Prim-Ministrul pune în discuția membrilor Cabinetului sesizarea, hotărându-se prin consens asupra celor mai bune căi de soluționare.

(3) Abaterile grave de la conduita etică fac obiectul analizei în cadrul Guvernului.

ART. 11 – Aplicarea Codului de conduită

Prezentul Cod de conduită se aplică de la data aprobării prin Memorandum, în ședința Guvernului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel