Refugiată din Ucraina, mesaj emoționant pentru români: "Sărut mâinile fiecăruia dintre voi. Ați scos glonțul din inima mea"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Olga Khvorostetskaya, refugiata din Ucraina care a transmis un mesaj emoționant pentru români (Foto: FB)
Olga Khvorostetskaya, refugiata din Ucraina care a transmis un mesaj emoționant pentru români (Foto: FB)

O refugiată din Ucraina transmite un mesaj emoționant românilor care s-au mobilizat să-i ajute pe cei nevoiți să-și părăsească casele. Mesajul femeii a devenit viral, fiind distribuit de sute de ori. 

Olga Khvorostetskaya spune că a ajuns la Tulcea pe 24 februarie, cu cei doi copii ai săi, neavând niciun plan și nicio idee despre ce ar putea face mai departe. Însă aici a găsit un sprijin neașteptat din partea oamenilor simpli.  

"În 24 februarie nu doar sute de rachete au nimerit în orașele țării mele, dar și patruzeci de milioane de gloanțe au nimerit în inima poporului meu. Și au nimerit în inima mea la fel.

În 24 februarie eu stăteam cu doi copii mici pe o bancă într-un mic oraș românesc Tulcea, neavând nici o rudă în întreaga Uniune Europeană și ascultând răspunsul ambasadei ucrainene în București: "Nu avem nici un plan".

Și în acea zi, Voi, incredibilii simplii români, ați început de sinestătător să organizați ajutor pentru familia mea. Fiecare din voi, a devenit doctorul, care în decursul a acestor trei luni, a "scos glonțul" din inima mea, și mi-a vindecat sufletul. Da, inima încă doare, dar voi mi-ați dăruit speranța la un viitor și suport sub picioare", își începe ucraineanca mesajul postat pe o rețea de socializare.

"Dragii mei români, sărut mâinile fiecăruia dintre voi"

 

Femeia, la origine din Kiev, povestește cum s-a alăturat voluntarilor români pentru a ajuta și alte familii nevoite să-și părăsească casele. 

"Prin intermediul postărilor voastre cerând salvarea noastră. Prin ajutorul vostru cu cazare gratuită, haine, produse, jucării, prânzuri fierbinți gustoase și plăcinte, și chiar și bilete la Cinema sau excursii prin oraș. Voi mi-ați primit copilașii ca pe ai voștri - în școala voastră, în centrul pentru copii, în locul de joacă de lângă casă și chiar și în camera performană de urgență, unde fiicei mele un doctor zâmbăreț îi desena cu creionul pe bandaj.

Eu am avut onoarea, împreună cu alți voluntari români, să ajut alte familii ucrainene. Să vezi în fiecare zi cum voi, oamenii simpli, în clipa voastră liberă de muncă- consolați, hrăniți, traduceți, căutați adăpost, organizați sărbători copiilor ucraineni, transmiteți medicamente la fronteiră, sau la ora unu de noapte rugați un camion de pompieri să transfere un grup de oameni din Kharkiv, care abia ieri au scăpat de sub focuri de arme, pentru odihnă la hotel.

Dragii mei români - prieteni pe veci, sunt atât de nemărginit recunoscătoare sorții - să vă întâlnesc în viața mea.

Sărut mâinile fiecăruia din voi. Mâinile care scot gloanțele din inimile ucrainenilor.

Cu dragoste și recunoștință, familia Khvorostetskie", scrie Olga Khvorostetskaya pe Facebook.

Peste 1,1 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

 

Peste 1,1 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul conflictului din ţara vecină şi până în prezent, a anunţat vineri Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Potrivit unui comunicat de presă, joi, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 90.059 de persoane, dintre care 8.029 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 22,2% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.186 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 1,5%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.024 cetăţeni ucraineni (scădere cu 6,9%).

De la declanşarea crizei ucrainene (24 februarie) şi până joi, la ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 1.106.355 cetăţeni ucraineni.

De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 1.140.884 ucraineni. 

România primește refugiații ucraineni, dați afară de bulgari din hoteluri

 

Refugiaţii de război din Ucraina au fost mutaţi din hotelurile de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre în centre de primire înainte de începutul sezonului estival, potrivit guvernului de la Sofia, citat de DPA.

„Bulgaria nu îşi mai permite să întreţină cetăţeni ucraineni în hotelurile de pe plajă”, a explicat viceprim-ministrul Kalina Konstantinova într-un mesaj video luni noapte. Relocarea urmează să înceapă în următoarele zile. Potrivit autorităţilor, aproximativ 90.000 de persoane din Ucraina au rămas în această ţară din UE. Sezonul turistic la Marea Neagră începe în prima jumătate a lunii iunie.

Mulţi refugiaţi au refuzat până acum să se mute din hoteluri în case de vacanţă administrate de stat în interiorul tarii. A existat puţin interes pentru excursii special organizate cu trenul sau autobuzul. Mulţi se tem că ar putea să nu existe servicii de îngrijire medicală sau magazine în staţiuni de vacanţă unele izolate. Potrivit presei bulgare, doar 500 de refugiaţi au folosit această posibilitate.

Ca măsură de protest față de această hotărâre, unii refugiați s-au răzbunat recurgând la gesturi extreme. Mai exact, pe Twitter apare o fotografie în care refugiații ar fi mânjit pereții camerelor cu excremente umane cu mesajul „Slava Ukraini”.

Românii, bucuroși să primească refugiații

 

Sute de ucraineni au intrat în România, după decizia vecinilor bulgari de a-i evacua din stațiunile lor de pe litoral. Și astfel, zeci de autocare au ajuns în județul Constanța, iar românii au fost bucuroși să-i primească pe refugiați. Intrarea în țară din Bulgaria, prin Vama Veche, este asaltată de autocare pline cu refugiați ucraineni, găzduiți în ultimele luni de țara vecină. 

Bulgaria este în principal o ţară de tranzit pentru refugiaţii de război din Ucraina, care în primul rând se duc în Europa Centrală.

De la începutul războiului la sfârşitul lunii februarie, aproximativ 300.000 de persoane au intrat în ţară. Potrivit cifrelor oficiale publicate luni, 90.365 de refugiaţi au rămas în Bulgaria. Ei sunt cazaţi în hoteluri, dar şi în particular la prieteni, rude şi voluntari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel