Putin: SUA şi NATO "au ignorat" principalele solicitări ale Rusiei

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Vladimir Putin este îngrijorat de sănătatea sa. O echipă de medici îl ține sub supraveghere și face băi din extract de coarne de cerb. Surse ucrainene
Vladimir Putin este îngrijorat de sănătatea sa. O echipă de medici îl ține sub supraveghere și face băi din extract de coarne de cerb. Surse ucrainene

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi, după întâlnirea cu premierul Ungariei, Viktor Orban, că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică "au ignorat" principalele solicitări ale Moscovei privind garanţiile de securitate.

"Este deja clar, l-am informat pe premier despre acest lucru, că au fost ignorate preocupările fundamentale ale Rusiei. Nu am observat o examinare în mod adecvat a celor trei solicitări ale noastre", a afirmat Vladimir Putin, conform agenţiilor RIA Novosti şi Associated Press. Liderul de la Kremlin a menţionat oprirea extinderii NATO spre est, evitarea instalării de sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la arhitectura de securitate din 1997.

Anterior, Preşedinţia Rusiei anunţase săptămâna trecută că este "absolut clar" că Statele Unite şi NATO nu au luat în considerare preocupările Moscovei. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, potrivit cotidianului The Guardian, că Uniunea Europeană nu vrea niciun conflict cu Rusia. "Politica sancţiunilor este sortită eşecului", a declarat Viktor Orban. Referindu-se la vizita în Rusia, Viktor Orban a precizat că "aceasta este şi o misiune de pace". "Noi suntem pregătiţi pentru un acord rezonabil, niciun lider UE nu vrea izbucnirea unui conflict", a subliniat premierul Ungariei.

Vladimir Putin i-a oferit asigurări premierului Ungariei privind aprovizionarea cu gaze. "Anul trecut, Gazprom a semnat două contracte pe termen lung privind aprovizionarea Ungariei cu gaze din Rusia până în 2036, astfel că stabilitatea este asigurată", a declarat Vladimir Putin cu ocazia întâlnirii cu Viktor Orban. Liderul de la Kremlin a notat că, în pofida restricţiilor, valoarea schimburilor comerciale dintre Rusia şi Ungaria a crescut cu 30% în ultimul an. "Este un semnal bun. Energia ocupă un rol central în cooperarea noastră", a afirmat Vladimir Putin, menţionând colaborarea în diverse proiecte energetice, inclusiv la Centrala nucleară Paks 2.

Statele Unite propun Rusiei continuarea negocierilor pe teme de interes strategic, i-a transmis marţi secretarul de Stat american, Antony Blinken, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, avertizând că un atac rus asupra Ucrainei va atrage "consecinţe severe".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel