Putin l-a demis pe Dmitri Rogozin, cel care a amenințat România cu racheta nucleară Satan

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Tribunalul UE anulează sancțiunile împotriva Violettei Prigozhin, mama unui aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin
Tribunalul UE anulează sancțiunile împotriva Violettei Prigozhin, mama unui aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis vineri prin decret pe şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, cel care s-a remarcat în ultima perioadă cu mai multe amenințări la adresa statelor occidentale, dar și la adresa României. 

Dmitri Rogozin, în vârstă de 58 de ani, va fi înlocuit în funcţie de Iuri Borisov, de 65 de ani, care a deţinut până atunci portofoliul de vicepremier însărcinat cu complexul militaro-industrial rus care include şi domeniul spaţial.

În acest post, Dmitri Rogozin a ieşit din universul tern al birocraţilor ruşi cu memele sale publicate pe Twitter sau cu tiradele sale scandaloase şi provocatoare de pe Telegram.

În cei cinci ani în acest post, el nu a reuşit totuşi să oprească declinul industriei spaţiale ruse, care este depăşită şi care suferă din cauza lipsei de inovare şi a corupţiei.

În 2020, Rusia a pierdut monopolul zborurilor în spaţiu cu rachetele sale Soiuz vechi, dar fiabile, odată cu intrarea în scenă a companiei SpaceX, a miliardarului Elon Musk.

După declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Rogozin, care a fost ambasador al Rusiei pe lângă NATO, s-a remarcat prin declaraţiile sale belicoase la adresa Occidentului, vorbind în mod repetat despre distrugerile pe care le-ar putea provoca armele nucleare ruse.

Cooperarea ruso-occidentală în domeniul spaţiul a fost marcată de atacul Rusiei asupra statului vecin.

Înlocuitorul lui Putin provine din rândul militarilor, înainte de postul de vicepremier ocupându-l pe cel de ministru adjunct al apărării. Această schimbare intervine în contextul tensiunilor ruso-occidentale tot mai mari. Ruşii şi americanii se acuză, între altele, de ambiţii militare în spaţiu.

Agenţia spaţială rusă activează atât în domeniul civil, cât şi în cel militar, notează AFP.

Dmitri Rogozin a amenințat mai multe state balcanice cu racheta nucleară Sarmat

 

Amenințarea lui Dmitri Rogozin a avut loc în condițiile în care ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, nu a putut să călătorească în Serbia pentru că țările europene vecine și-au închis spațiul aerian pentru avionul care trebuia să îl ducă la Belgrad.

Ce spunea Rogozin: 

„De ce este bună SARMAT? (n.red. noua rachetă a Moscovei, botezată „Satan 2” în terminologia NATO) Nu le va cere permisiunea de a zbura bulgarilor fricoși, românilor răzbunători sau muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună. Asemenea și altor suedezi”, a scris Rogozin, pe Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel