Putin anunță o vizită în Iran, în timp ce SUA avertizează că Rusia apelează la Teheran pentru ajutor în războiul din Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Vladimir Putin va vizita Iranul săptămâna viitoare, a anunțat Kremlinul, la doar câteva ore după ce SUA au avertizat că încearcă să cumpere drone militare de la Teheran pentru a le folosi în Ucraina. 

Liderul rus va vizita marți capitala iraniană pentru o întâlnire cu liderii iranieni și cu președintele Turciei, Erdogan, aparent pentru a purta discuții despre Siria.

Dar situația din Ucraina - care se află peste Marea Neagră de Turcia - este aproape sigur că va figura în discuții. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Putin și Erdogan vor avea o întâlnire separată, fără liderii iranieni, în cadrul summitului.

Cu toate acestea, el a respins sugestiile că discuțiile ar putea duce la mai multe negocieri cu Ucraina, pe care Erdogan a contribuit la facilitarea acestora în primele zile ale războiului.

 

Călătoria marchează pentru a doua oară când Putin se află în străinătate de când a început războiul

 

Aceasta a fost anunțată la doar câteva ore după ce Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a avertizat că Iranul se pregătește să vândă drone Rusiei pentru a le folosi în Ucraina.

Sullivan - vorbind înainte ca Joe Biden să călătorească pentru discuții cu cel mai mare rival al Iranului, Arabia Saudită - a declarat că Teheranul plănuiește să furnizeze "sute" de drone de luptă Moscovei.

În plus, soldații iranieni îi vor instrui pe omologii lor ruși în modul de utilizare a dronelor - lecțiile urmând să înceapă în doar câteva săptămâni.

„Sesiunile inițiale de antrenament sunt programate să înceapă chiar la începutul lunii iulie”, a declarat Sullivan.

Nu este clar dacă drone iraniene au fost deja vândute Rusiei, a adăugat el, spunând că acest lucru arată că războiul Rusiei în Ucraina impune un cost greu armatei sale.

Iranul are un istoric de vânzare de drone înarmate, inclusiv rebelilor Houthi care luptă într-un război civil împotriva forțelor guvernamentale susținute de Arabia Saudită în Yemen.

Teheranul susține că aceste drone au fost folosite într-un atac asupra instalațiilor petroliere saudite care a paralizat producția timp de mai multe zile în 2019.

Arabia Saudită a declarat că atacul a venit de fapt chiar din Iran și a afișat epava mai multor drone ca dovadă.

 

Rusia a intrat în cea de-a cincea lună de lupte în Ucraina și suferă pierderi grele, fără prea multe progrese

 

Oamenii lui Putin au capturat două orașe din regiunea Donbas în ultimele săptămâni, dar acum iau o "pauză operațională" după ce s-au epuizat în luptă.

Între timp, Ucraina contraatacă la sud, în apropiere de Kherson, și folosește sisteme de rachete HIMARS donate de SUA pentru a ținti posturile de comandă și depozitele de muniție.

O lovitură în urmă cu două nopți în Kherson a ucis 12 ofițeri, inclusiv un general, potrivit Kievului, în timp ce una de aseară, la Nova Kakhova, a provocat o explozie uriașă.

Decizia Americii de a dezvălui informațiile vine înaintea vizitei lui Biden în Arabia Saudită, unde se va întâlni personal cu prințul moștenitor Mohammed Bin Salman.

 

Biden a amenințat anterior că va transforma Arabia Saudită într-un "stat paria" din cauza situației drepturilor omului

 

MBS, așa cum este cunoscut conducătorul de facto al regatului, a fost implicat personal în ordonarea asasinării lui Jamal Khashoggi - un jurnalist saudit disident și cetățean american ucis în interiorul consulatului din Istanbul în 2018. 

Analistul militar Samuel Bendett, de la think tank-ul CNA, a declarat că alegerea Iranului ca sursă de drone de către Rusia este logică, deoarece "în ultimii 20 de ani sau mai mult, Iranul și-a perfecționat forța de luptă cu drone". 

'Dronele lor au participat la mai multe lupte decât rușii'.

El a precizat că dronele iraniene ar putea fi foarte eficiente pentru a lovi centralele electrice, rafinăriile și alte infrastructuri critice din Ucraina.

Bendett a precizat că, înainte de războiul din Ucraina, Rusia a licențiat tehnologia dronelor pentru UAV-ul său Forpost de la un furnizor dovedit: Israel. Statul evreu a rămas neutru în conflictul ruso-ucrainean, astfel că această sursă nu mai este disponibilă pentru Moscova

Rusia și-a lansat asaltul neprovocat asupra Ucrainei pe 24 februarie, iar de atunci forțele Kievului au opus o apărare care a depășit așteptările comunității internaționale.

Dar, câteva luni mai târziu și cu probabil zeci de mii de vieți ucrainene pierdute, obsesia aparentă a lui Vladimir Putin de a prelua fostul stat sovietic cu orice preț nu a pus capăt conflictului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel