Protocolul SRI-PICCJ, la un pas de declasificare. Decizia de astăzi

Narcis Popa / 22 oct 2018, 12:41 Salveaza PDF Comentarii

Comisia juridică a dat luni un nou raport de admitere propunerii legislative privind declasificarea protocolului dintre SRI și PICCJ în forma care a trecut la Comisiile de apărare şi de administraţie, cu amendamentul propus de senatorul Traian Băsescu. 

Noul raport a fost dat după ce Comisiile de apărare şi de administraţie au adoptat un amendat propus de senatorul Traian Băsescu potrivit căruia "se desecretizează de la data intrării în vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate între DNA şi SRI în baza articolului 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale 003064/04.02.2009". 

În opinia senatorului USR George Edward-Dircă, este "foarte curios" cum fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a dat seama acum de "efectele nocive" ale acestor protocoale. 

"Am Strategia Naţională Anticorupţie (ANA) 2005-2007, SNA în domenii vulnerabile 2007-2009, toate în perioada dumnealui de mandat, precum şi a iniţiatorului acestui proiect (...). Peste tot aceste protocoale sunt prezentate, în anii respectivi, ca o soluţie de succes, ca progrese înregistrate în lupta împotriva corupţiei (...)", a declarat senatorul. 

În replică, preşedintele Comisiei juridice, senatorul Robert Cazanciuc, a spus că "probabil" Traian Băsescu are o formulă cunoscută care se numeşte "reevaluare". 

"A reevaluat situaţia, şi-a dat seama că a greşit şi ne-a propus nouă un text pe care colegii din Comisia de apărare l-au votat. Vă propun un raport de admitere în formula textului, aşa cum a trecut la Comisia de apărare", a spus Cazanciuc. 

Comisiile de apărare şi de administraţie din Senat au acordat pe 16 octombrie raport favorabil, cu amendamente, propunerii legislative privind declasificarea unor documente, după ce Comisia juridică a votat pe 15 octombrie tot pentru un raport de admitere în cazul acestui act normativ. 

Comisiile de apărare şi de administraţie se exprimaseră prin raport în urmă cu o săptămână pe acest proiect, dar dezbaterea a fost reluată pentru a include amendamente formulate de unul dintre iniţiatori, deputatul PSD Mircea Drăghici şi de senatorul PMP Traian Băsescu. 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy