Protestele iau amploare. Angajații din poliție și penitenciare ies în stradă înainte de Crăciun

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Angajații din poliție și penitenciare, dar și militarii rezerviști, au anunțat că vor oganiza proteste în mai multe orașe din țară înainte de Crăciun. 

 

Angajații din poliție și penitenciare, dar și militarii rezerviști, solicită să fie respectate legile privind salarizarea și actualizarea pensiilor, scrie Mediafax. Astfel, nemulțumiți, angajații din poliție, penitenciare și militarii rezerviști declanșează proteste naționale.

Joi, de la ora 12:00, vor fi mișcări de protest la București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Participanții se vor aduna în fața sediului Guvernului și la prefecturi.

Începând cu data de 23.12.2021, ora 12:00, angajații din poliție penitenciare și militarii rezerviști declanșează proteste. Acestea se vor desfășura la Guvernul României (București - Piața Victoriei) și la prefecturile orașelor Iași, Timișoara și Cluj.

Potrivit protestatarilor, aceștia nu solicită majorări de salarii sau pensii, ci respectarea legilor, așa cum au fost adoptate de Parlament.

„Angajații și pensionarii din poliție, penitenciare și armată cer: aplicarea în integralitate a legii salarizării unitate (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) și actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat”, scrie în comunicatul de presă semnat de mai multe organizații sindicale.

Proteste au organizat sau urmează să organizeze sindicatele din învățământ și de la CFR, scrie Mediafax.

 

Haos după greva CFR. Românii, ABANDONAȚI în gări, suferă de frig: "Ne-au spus că nu mai intră trenurile în București"

 

Astăzi a fost haos după greva CFR din această dimineață. Călătorii dintr-un tren CFR pe ruta Constanța-București a scris redacției StiriDiaspora. 

Cititoarea spune că trenul Constanța-București a oprit în gară, iar controloarea le-a spus că se va staționa pe perioadă nedeterminată din cauza grevei spontane care a izucnit în această dimineață. 

"Trenul nostru s-a oprit în gara Sărulești, județul Călărași. Ne-au spus că nu mai intră nici un tren în gara din București. Mulți ne grăbim să ajungem în București și am coborât din vagoane. Căutăm soluții pe cont propriu, dar până atunci înghețăm de frig în gară," a transmis un cititor pentru StiriDiaspora.ro. 

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că legea legii statutului personalului feroviar nu se aplică și de faptul că salariile sunt mici, spune Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

„Salariile la calea ferată nu mai sunt atractive, nu mai sunt mulți doritpri să vină spre calea ferată, fapt care a dus la o lipsă de personal, inclusiv la mecanici sau reparatori de locomotivă...Mulți ajung la salariul minim brut pe economie, odată cu creșterea de la 1 ianuarie. Reparatorii de locomotive deja au oprit lucrul în această dimineață, s-au retras în ateliere și așteaptă împreună cu ceilalți ceferiști să vadă ce discută liderii de federații sindicale cu condiucerea Ministerului Transporturilor.

Rodrigo spune că este vorba de 1.500 de angajați care au declanșat mișcarea de protest.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că a discutat cu directorii generali și economici de la CFR, pe date economice reale.

„Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem. Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR. Sunt deschis la dialog dar bazat pe argumente economice sustenabile și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine”, spune Grindeanu despre cea ce le-a transmis, luni, sindicaliștilor de la CFR, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel