Profesorii urmează să răspundă astăzi ultimei oferte a Guvernului

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Sindicatele din Educaţie urmează să anunţe, în această dimineaţă, o decizie legată de soarta grevei generale, după ultima ofertă salarială făcută de Guvern.

Dacă profesorii acceptă noua propunere de majorare a salariilor, atunci executivul va adopta ordonanţa de urgenţă aflată acum în dezbatere publică.

Ultima propunere a Guvernului, pe care a adresat-o profesorilor pentru a-i convinge să renunţe la grevă, prevede majorarea salariilor din această lună cu 1.300 lei pentru profesori şi cu 400 lei pentru cadrele nedidactice. De asemenea, anul viitor, de la 1 ianuarie, salariile vor creşte pe baza noii legi a salarizării bugetarilor, în două etape, 50 de procente în 2024 şi alte 50 în 2025.

Profesorii urmează să răspundă astăzi ultimei oferte a Guvrernului

 

De asemenea, Executivul a mai propus şi o primă de 1.500 lei pentru profesori şi 500 lei pentru personalul nedidactic, care vor fi acordate din acest an până în 2027, pe data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internaţională a Educaţiei. Cele două acte normative se află în transparenţă decizională pe site-urile Ministerelor Muncii şi Proiectelor Europene.

Până la ora 10:00 profesorii trebuie să anunţe dacă acceptă aceste propuneri, iar dacă greva se va încheia, atunci Guvernul va avea o şedinţă în care ar putea să adopte cele două ordonanţe de urgenţă.

Vezi și: Fără precedent: Probele de evaluare a competenţelor din cadrul examenului de bacalaureat ar urma să nu se mai susţină

Între timp, ministrul educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că profesorii care au fost în grevă nu vor fi sancţionaţi în niciun fel, însă nu vor fi plătiţi pentru zilele în care au protestat şi nu au fost la şcoală. Tot ea a transmis că termenul de încheiere a situaţiilor şcolare pentru clasele a VIII-a şi a XII-a a fost prelungit până vineri, 16 iunie.

În schimb, probele scrise pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională se vor desfăşura în perioadele deja stabilite, fără nicio amânare. Tot cu trei zile a fost prelungită şi perioada de înscriere la cele două examene. Pentru a menţine acest calendar, executivul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca probele de competenţe pentru examenul de Bacalaureat să fie echivalate cu mediile obţinute în anii de liceu, transmite Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel