Profesor român din diaspora, mesaj viral despre "vedetele" de la catedră: De asta a ales să plece din România

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Vladimir Mărtinuș (sursa foto: LinkedIn/vmartinusi)
Vladimir Mărtinuș (sursa foto: LinkedIn/vmartinusi)

Un profesor român plecat în Israel explică de ce, după cinci ani de predat în România, chiar în școala pe care o absolvise, a ales să plece în străinătate. Acum este cercetător în cadrul Departamentului de Inginerie Aerospațială în cadrul Technion - Institutul de Tehnologie din Israel.

Lector doctor Vladimir Mărtinuși povestește, într-un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook, experiența sa ca dascăl și deopotrivă elev al sistemului de învățământ din România. După ce a predat cinci ani chiar în școala pe care o absolvise, a ales să plece în străinătate. Această experiență l-a făcut să vadă cu alți ochi sistemul „închis“ de învățământ din România.

Vladimir Mărtinuși: Acum 13 ani, am ales să părăsesc definitiv România

 

Acum aproape 25 de ani, am ales meseria de dascăl. Conștient și matur (mă rog, aveam 23 de ani neîmpliniți), pentru că asta mi-am dorit să devin, profesorul pe care eu nu l-am avut niciodată. Nici în școală, nici la facultate.

Acum 20 de ani, mi-am ales, pe lângă predat, să sap în fundamente și să caut să le aduc într-o formă umană. Am ales un parcurs academic. Am plecat plângând de la catedra preuniversitară, și încă am remușcări față de copiii pe care i-am lăsat, plângând și ei, în urmă. Copii care astăzi sunt adulți și au și ei copii la rândul lor, ca și mine.

Acum 13 ani, am ales să părăsesc definitiv România. Am cedat, efectiv, psihic. Impostură, minciună, corupție, lucruri mărunte aduse dramatic la rang de priorități. Nu am regretat și nu regret nici acum alegerea făcută. Păstrez doar nostalgia dimineților când ningea afară și renunțam la extemporalul la matematică doar de dragul copiilor...“, povestește cu nostalgie profesorul Mărtinuși.

 

Vezi și: Cât câștigă un profesor în Austria față de unul din România. Un român a făcut public salariul: "Mizerabil!"

 

Apoi, din postura de dascăl își amintește cum erau vremurile în care era elev și a fost supus unor nenumărate nedreptăți.

Am început cu stângul, copil fiind. Vorba vine. În clasa a 5-a, primele mele note au fost 3, 3, 4 la matematică. Nu am înțeles niciodată de ce, așa cum nici nu am înțeles de ce trebuie să fim terorizați permanent. Un 3 l-am luat pentru că nu am fost capabil să-l descompun pe 323 în factori primi (da, am o memorie deosebit de periculoasă), eram înghețat de spaimă la tablă în timp ce profesoara era într-o frenezie de umplut catalogul de note mici pentru că era nervoasă, iar eu habar nu aveam că trebuie să "încerc", paralizat de frică fiind. De ce, nu am înțeles nici până în ziua de azi. Așa cum nu am înțeles nici de ce profesorul de română, tot în clasa a 5-a, beat topor, mi-a pus 2 pe o temă făcută impecabil la iamb și la troheu (mama mea e absolventă de litere, știu să scriu și știu gramatica limbii române precum respirația)“, spune Mărtinuși.

Apoi au apărut "vedetele" la catedră

 

Apoi au apărut "vedetele" la catedră. Din cauza unora, am înțeles fizica mult prea târziu, însă din fericire nu prea târziu, astfel încât acum nici eu nu mai știu ce fac, matematică sau fizică, și sincer nici nu prea văd diferența între geometrie Riemanniană și mecanică Lagrangiană, sau între geometrie simplectică și mecanică Hamiltoniană. Nedumerire personală: oare oamenii ăia nu s-au gândit vreodată că vreun elev de-al lor va ajunge să-și dea seama că ”împăratul era dezbrăcat”?...

Am fost traumatizat, copil fiind, de frica de 2 la fizică, și de toanele de vedetă ale profesorului de la catedră. Ulterior, devenind profesor la aceeași școală (lucru pe care nu îl recomand nimănui), am înțeles îndeajuns de mult încât să mi se facă scârbă. Mi-am dat demisia după nici 5 ani de preuniversitar. Nu am avut putere să lupt cu dinozaurii, dar sper că am plantat o sămânță utilă în copiii cu care am interacționat“, afirmă profesorul.

Vlad Mărtinuși a plecat din România în 2010, renunțând la postul de asistent la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași.

Profesor român din Israel, mesaj viral: De asta a ales să plece din România

 

Potrivit lui, „secretul“ unui dascăl este acela de a învăța toată viața.

Astăzi învăț cot la cot cu studenții mei, și voi învăța toată viața, pentru că (da!) asta e secretul. Învăț în primul rând cum să îi fac să înțeleagă mai ușor "atrocitățile" pe care le predau. Nu am avut vreodată talente de vedetă, și nici nu m-am considerat vreodată rupt din soare, pentru simplul motiv că nu am frustrări personale. Respectul nu are nicio legătură cu poziția socială/academică, și în niciun caz cu intimidarea manifestă și agresivă practicată de spiritele slabe. Da, studenții mei sunt uneori speriați de materie (și îi înțeleg perfect, nici mie nu mi-au picat bine unele chestii), dar încerc din răsputeri să îi încurajez, arătându-le că și eu, la vremea mea, m-am izbit de aceleași greutăți. Și încerc să îi învăț să le depășească, fie în stilul meu, fie în stilul ales de ei, pentru că au libertatea să gândească și să își construiască singuri modelele cu care plăsmuiesc lumea abstractă care ne înconjoară invizibil (dar implacabil)“, mai scrie profesorul stabilit în Israel.

Postarea asta nu are vreo legătură cu greva generală din învățământ din România, nici cu cea simultană din Israel. E doar așa, subiect de gândire“, ține să menționeze, în cele din urmă, profesorul Valdimir Mărtinuși în postarea sa de pe Facebook.

Cine este profesorul Vladimir Mărtinuși

 

Licențiat în matematică (1999) la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași, România, Vladimir Mărtinuși a devenit Master (2006), apoi doctorat (2010) la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iași, România. A fost de asemenea bursier postdoctoral în cadrul Laboratorului de sisteme spațiale distribuite (Distributed Space Systems Lab - DSSL) la Institutul de cercetare spațială Asher, Technion, 2010-2013, bursier postdoctoral Marie Curie în cadrul Laboratorului de structuri și sisteme spațiale (S3L) la Universitatea din Liège, Belgia, 2013-2015 și bursier postdoctoral în cadrul S3L (2015-2016). A ocupat funcția de cercetător științific în cadrul Laboratorului de sisteme multicorp și mecatronică (MMS) la Universitatea din Liège, Belgia între 2016-2018, iar din 2020 este profesoru la institutul Technion, în cadrul Departamentului de Inginerie Aerospațială. Principalele domenii de cercetare: Astrodinamică fundamentală, teoria perturbațiilor sistemelor dinamice (neliniare) și grupuri și algebre Lie aplicate (geometrie diferențială).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel