Problemele copiilor românilor din diaspora întorşi în ţară, pe umerii profesorilor: „Trebuie să facem ceva“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Copiii românilor care se întorc în ţară, din diaspora, nu cunosc bine limba română şi întâmpină dificultăţi de adaptare la cursuri. Directoarea unei şcoli din Suceava propune o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme.

Aproximativ 20 de copii întorși cu părinții din străinătate urmează cursurile Școlii Gimnaziale nr. 1 din Suceava. Ei au venit din țări precum Spania, Austria, Italia și Belgia.

Directoarea școlii, Gabriela Mihai, a declarat, la Radio Top, că mulți dintre acești copii nu prea stăpânesc limba română. Profesoara a afirmat: „Avem și un copil născut, crescut și educat în Spania până-n clasa a VI-a, cu o limbă română vorbită doar în bucătăria familiei. Nu avem pretenții chiar de-o limbă literară, dar copilul nu înțelege sensurile unor expresii, ale unor cuvinte, și debutul în școlaritatea românesc se va face greu. Aici avem nevoie și de consiliere cu ajutorul psihologului școlii. Colegii îi primesc frumos pe noii sosiți. Noi pregătim cumva colectivele. Diriginta vorbește înainte, copilul este prezentat într-un anume fel și îi organizăm o sărbătoare de bun venit”.

Gabriela Mihai a mai spus: „Asta se întâmplă în primele zile, fiindcă după aceea copilul dă piept cu neînțelegerea limbii române. Din păcate, sistemul nu s-a gîndit încă foarte bine la cei care vin din străinătate în număr tot mai mare să construim pentru ei programe de reînvățare a limbii române, pentru că-i foarte important”, potrivit Radiotop.ro

Directoarea Școlii nr. 1 din Suceava a completat: „Am avut anii trecuți un copil care era premiant în Italia și aici s-a situat undeva mai jos de media colectivului și a fost în pragul unei depresii. Eu am ridicat de cîte ori am putut problema copiilor care se întorc în țară și pentru care trebuie să facem ceva”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel