Flavius Cladoveanu, directorul general al Institutului de Cercetări în Transporturi – Incertrans, a decis să-și reducă voluntar salariul lunar de la 53.910 lei la 14.000 de lei. Anunțul a fost făcut public de ministrul Economiei, Radu Miruţă, care anterior se declarase sceptic că un astfel de gest este posibil în companiile de stat.
„Hai, că se poate! Insistenţa şi presiunea publică dau roade”, a scris ministrul joi seară, pe Facebook, după ce a primit confirmarea deciziei luate de Cladoveanu. Potrivit acestuia, diminuarea voluntară a salariului este un semnal de decență financiară într-un sistem bugetar adesea criticat pentru veniturile exagerate ale unor manageri.
În urmă cu câteva săptămâni, Miruţă atrăsese atenția asupra salariilor mari din companiile de stat aflate în subordinea ministerului său, exemplificând cu cazul lui Flavius Cladoveanu, care încasa lunar aproape 54.000 de lei. Ministrul promisese atunci că va iniția proceduri birocratice pentru a impune reduceri, însă decizia directorului Incertrans a venit între timp.
„Salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanţă acceptată. Este doar un gest de bun-simţ. Evaluarea va fi la fel de serioasă”, a precizat Miruţă, care a transmis și un apel către alți directori aflați în funcții similare: „Cine-i următorul care alege drumul uşor şi o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el?”.
Dragos Atanasiu a cerut public ca bugetarii de lux să renunțe la salariile uriașe
Apelul ministrului a fost susținut și de vicepremierul Dragoş Anastasiu, care a cerut public ca directorii de instituții de stat care câștigă mai mult decât președintele României să renunțe voluntar la o parte din venituri. „Să vină voluntar. Să spună: domnule, eu sunt de acord să am salariul mai mic până la sfârşitul anului viitor”, a declarat Anastasiu. Întrebat câți ar putea răspunde apelului, vicepremierul a răspuns cu o notă de umor: „Eu sunt mai naiv aşa… Cred în normalitate.”
Flavius Cladoveanu conduce Institutul Incertrans, o instituție cu tradiție de aproape un secol, înființată în 1929 ca Institut Tehnologic CFR. Institutul funcționează în prezent sub autoritatea Ministerului Educației și Cercetării, iar statul deține 64,5% din acțiuni.
Potrivit declarației sale de avere din 2022, Cladoveanu deține o casă în Otopeni, un apartament în București, trei autoturisme, ceasuri în valoare de 92.000 de euro, bijuterii estimate la 85.000 de euro și tablouri în valoare de 11.000 de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News