Preşedintele Iohannis merge la Haga pentru a pregăti Summitul NATO

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis va participat marţi, 14 iunie, la Haga, la o reuniune în format restrâns de organizare a Summitului NATO organizată de prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos şi prim-ministrul Regatului Danemarcei şi la care vor mai fi prezenţi şi premierii Belgiei, Letoniei, Poloniei şi Portugaliei, precum şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează un comunicat de presă transmis luni de către Administraţia Prezidenţială.

Întâlnirea are loc la invitaţia prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, şi a prim-ministrului Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, precizează sursa citată.

Reuniunea vizează coordonarea poziţiilor şi a mesajelor comune ale statelor aliate în perspectiva Summitului NATO de la Madrid, de la finalul lunii iunie.

Pe agenda discuţiilor figurează evaluarea situaţiei de securitate din Ucraina, ca urmare a războiului de agresiune declanşat de Rusia, continuarea asistenţei pentru Ucraina, pregătirea deciziilor Summitului de la Madrid privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic al Alianţei, procesul de negociere a noului Concept Strategic al NATO şi perspectivele aderării la Alianţă a Suediei şi a Finlandei, mai menţionează comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. 

Iohannis: România va relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică

 

România va relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, i-a spus președintele Klaus Iohannis omologului său leton, Egils Levits, în marja Summitului B9 de la București.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, vineri, o întrevedere cu președintele Republicii Letonia, Egils Levits, la București, în marja Summitului B9.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale, coordonarea în plan european și în diversele formate de cooperare regională, precum București 9 și respectiv Inițiativa celor Trei Mări, al cărei următor summit va fi găzduit de Președintele Letoniei la Riga, la 20 iunie 2022.

În contextul sărbătoririi în această lună a 100 de ani de relații diplomatice, cei doi președinți - român și leton - au subliniat dinamica pozitivă a cooperării bilaterale, dar și potențialul existent în domeniul economic, prin creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce, al educației, mediului, cercetării și securității cibernetice.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța pentru România a Inițiativei celor Trei Mări, care are implicații strategice multiple, de la componenta securitară la cea economică, cu accent pe infrastructura de transport și cea de energie.

Președintele Klaus Iohannis a reamintit și decizia României de a relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, aceasta fiind apreciată de omologul leton ca o contribuție la asigurarea securității aliate pe Flancul Estic al NATO.

Cei doi președinți au avut și un schimb de vederi privind situația de securitate din regiune și sprijinul acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni. Au mai fost discutate și modalitățile concrete de sprijinire a Republicii Moldova, atât în ceea ce privește cererea sa de aderare la Uniunea Europeană, cât și în plan economic, financiar și pentru a face față provocărilor actuale în multiple planuri.

Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - se reunesc vineri, la Palatul Cotroceni, într-un summit găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul polonez, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel