Președintele Franței vrea reangajarea Uniunii Europene în Balcanii de Vest

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Preşedintele Macron a pledat pentru reangajarea UE în Balcanii de Vest.

Preşedintele Emmanuel Macron a cerut joi o reangajare a UE în Balcanii de Vest în faţa noilor tensiuni din regiune şi a interferenţei puterilor regionale care urmăresc să destabilizeze Europa, transmite AFP, scriu jurnaliștii de la Agerpres. 

"Această regiune este astăzi traversată de noi tensiuni. Istoria se întoarce şi, uneori, chiar şi tragicul", a afirmat preşedintele Franţei, anunţând o conferinţă europeană dedicată acestei regiuni în luna iunie, în cadrul preşedinţiei franceze a Consiliului UE ce va fi exercitată în prima jumătate a anului 2022.

”Responsabilitate specială”



"Astăzi avem o responsabilitate specială în ceea ce priveşte Balcanii de Vest", a explicat el în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Elysee în care a prezentat priorităţile preşedinţiei franceze.

”O politică de reangajare”

 

"Trebuie să avem o politică de reangajare, dar şi de investiţii pentru a promova integrarea economică a acestei regiuni (...) şi, de asemenea, pentru a lupta împotriva interferenţelor, împotriva manipulărilor, care sunt opera mai multor puteri regionale ce urmăresc, prin Balcani, să destabilizeze Europa", a spus Macron, o referire implicită la Turcia şi Rusia.

"Cred că această muncă, care este o activitate politică şi economică în ceea ce priveşte Balcanii de Vest, este o adevărată agendă de suveranitate pentru Europa noastră, pentru că nu vom putea construi o Europă a păcii în următorii 50 de ani dacă lăsăm Balcanii de Vest în situaţia în care se află astăzi", a avertizat şeful statului francez.

Ce a cerut Emmanuel Macron



Emmanuel Macron a cerut astfel "clarificarea (perspectivei) europene" a acestor ţări (Albania, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo), care este blocată de ani de zile.

În luna octombrie, liderii Uniunii Europene "şi-au reafirmat sprijinul" pentru integrarea Balcanilor de Vest în cadrul unui summit desfăşurat în Slovenia, dar au refuzat să stabilească un calendar, solicitând mai multe reforme, precum şi soluţionarea conflictelor istorice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel