Pregătiri de război? Opoziția din Germania a votat pentru revenirea serviciului militar obligatoriu

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Soldat în Bundeswehr (Foto: Wikipedia Commons / Licenta 2.0)
Soldat în Bundeswehr (Foto: Wikipedia Commons / Licenta 2.0)

Uniunea Creștin-Democrată (CDU) din Germania propune revenirea la serviciul militar obligatoriu, la 13 ani după ce acesta a fost suspendat, în 2011. Motivele invocate includ deficitul de personal din Bundeswehr (Armata germană) și preocupările legate de agresiunea Rusiei.

CDU, principala forță de opoziție din Germania, s-a pronunțat în favoarea unei întoarceri treptate la serviciul militar obligatoriu, suspendat în 2011, din cauza amenințării din partea Rusiei. Delegații congresului partidului desfășurat la Berlin au votat cu o majoritate clară pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu, propunând în locul acestuia un an obligatoriu de serviciu.

Propunerea CDU prevede instituirea unei "cote de serviciu militar" în funcție de necesitățile armatei germane. Astfel, toți bărbații și femeile vor fi recrutați, însă doar un număr limitat va fi încadrat. Astfel, se vor recruta soldați doar pentru a acoperi deficitul de personal din Bundeswehr. Conform planului Junge Union, tinerii vor fi evaluați și în funcție de motivația și disponibilitatea lor de a servi în armată, relatează publicația germană Taggeschau

Suedia are un sistem similar

 

Suedia are un model similar, unde toți tinerii sunt evaluați, dar doar o parte dintre aceștia efectuează serviciul militar de bază. În Germania, serviciul obligatoriu în societate ar putea fi desfășurat atât în cadrul Bundeswehr, cât și în instituții sociale. Propunerea reprezintă o schimbare semnificativă în politica partidului, care a inclus deja un an de serviciu obligatoriu în grila sa de principii acum doi ani.

Decizia a fost precedată de o dezbatere amplă privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Pe lângă Uniunea Tinerilor, și premierul landului Schleswig-Holstein, Daniel Gunther, a pledat pentru un semnal în favoarea reintroducerii acestuia. El a subliniat că aceasta ar fi și un semn vizibil pentru Rusia și alte state, arătând că Germania este pregătită să-și apere teritoriul.

Cererea de revenire la serviciul militar obligatoriu a devenit din ce în ce mai pregnantă. În 2011, serviciul militar a fost suspendat sub conducerea fostului ministru al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, după 55 de ani de aplicare. Cu toate acestea, legislația prevede că serviciul militar poate fi reintrodus pentru bărbați în caz de război.

În cadrul guvernului de coaliție actual, Verzii și FDP-ul s-au opus până acum revenirii la serviciul militar obligatoriu, în timp ce ministrul apărării, Boris Pistorius (SPD), a susținut recent reintroducerea acestuia, din cauza problemelor de personal din Bundeswehr.

Parlamentul german poate decide, cu o majoritate simplă, modificarea Constituției, astfel încât să se revină la serviciul militar obligatoriu, mai scrie sursa citată. 

 

-------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel