Prea multe femei director în Italia. Guvernul oferă prioritate bărbaților pentru posturile de directori de școli

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia oferă prioritate bărbaților pentru posturile de directori de școli, având în vedere dominanța feminină din acest domeniu / Foto: Unsplash
Italia oferă prioritate bărbaților pentru posturile de directori de școli, având în vedere dominanța feminină din acest domeniu / Foto: Unsplash

În Italia, un nou concept în lumea educației, denumit "paritate de gen", a atras atenția și a stârnit discuții intense. În cadrul acestui concept, în încercarea de a echilibra prezența bărbaților în domeniul educațional, s-au introdus cote albastre, echivalentele cotelor roz care au fost aplicate în trecut pentru a sprijini femeile în domeniul profesional. 

Ministerul Educației italian a luat decizia de a introduce „coteel albastre” într-o încercare de a contracara dominanța feminină în rândul directorilor de școli.

 

„Prea multe directoare de școli”

 

Decizia a venit ca urmare a observației că, în multe regiuni din Italia, directorii de școli sunt predominant femei. Această schimbare în politica de recrutare se aplică în cazul în care doi candidați obțin același punctaj general la concursurile pentru directori de școli, prioritatea va fi acordată candidatului de sex masculin, în calitate de gen sub-reprezentat în această profesie. Acest demers respectă reglementările privind egalitatea de gen adoptate anterior de către guvernul italian.

Antonello Giannelli, președintele Asociației Naționale a Directorilor de Școli din Italia, a salutat această inițiativă ca fiind o măsură pozitivă de corectare a inechității de gen în sectorul educațional. El a subliniat că această abordare, denumită "cote albastre", este asemănătoare cu acele "cote roz" introduse anterior pentru a sprijini femeile. Giannelli a argumentat că, atunci când un anumit gen domină într-o profesie, măsurile corective, precum cotele albastre, pot fi justificate pentru a restabili echilibrul.

De exemplu, în regiuni precum Abruzzo, Campania și Lazio, procentul de directori de școli de sex feminin depășește cu mult 70%, în timp ce numărul directorilor de sex masculin este mult mai mic.

 

Bărbații par să aibă o prezență mai scăzută în învățământ

 

Cu toate acestea, problema reală nu este doar legată de cotele albastre, ci și de faptul că bărbații par să aibă o prezență mai scăzută în profesia de profesor. Cristina Costarelli, președinta Asociației Naționale a Profesorilor din regiunea Lazio, a subliniat că este surprinzător faptul că trebuie să se recurgă la cote albastre în educație.

"În școală trebuie să avem cote albastre, în timp ce în lumea administrației corporative este invers și trebuie adoptate cotele roz.”, spune ea.

La nivelul învățământului primar, absența aproape totală a bărbaților în școli este o problemă semnificativă. Acest fenomen pare să se diminueze pe măsură ce se trece la nivelurile superioare de învățământ, dar încă există o diferență semnificativă în distribuția de gen în educație. Așadar, cotele albastre au devenit o măsură corectivă pentru a încuraja mai mulți bărbați să se implice în educație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel