Prăjitură „întoarsă” cu ananas. O rețetă delicioasă tradițională din 1920

Cum s-a născut această rețetă iconică? Nimeni nu știe cu siguranță. Dar a fost un succes încă din anul 1920 și până în prezent. Este o prăjitură delicioasă și plină e savoare.

Prăjiturile la tigaie - cu fructe și zahăr pe fundul unui vas de fontă și gătite deasupra aragazului - au fost comune atât în Europa, cât și în America timp de secole. Așa că este logic ca ananasul să ajungă în cele din urmă într-o prăjitură la tigaie - ceea ce s-a întâmplat, probabil cândva în anii 1920.

În orice caz, această versiune, cu abundența sa atât de ananas, cât și de cireșe, deasupra unei prăjituri aurii îmbibate cu sirop de zahăr brun, este genială.

 

Prăjitura întoarsă cu ananas - Ingrediente

 

Ingrediente pentru blat

- 1-2/3 căni (200g) făină nealbită pentru toate tipurile de aluat

- 2 lingurițe de praf de copt

- 3/4 linguriță de sare

- 2 ouă mari, gălbenușurile separate de albușuri, la temperatura camerei

- 8 linguri (113g) unt nesărat, la temperatura camerei, la cel puțin 23 de grade Celsius

- 1 cană (198g) de zahăr granulat

- 1/2 cană (113g) de lapte, la temperatura camerei

- 1 lingură (14g) extract de vanilie

- Reduceți sarea la 1/2 linguriță dacă folosiți unt sărat

 

Ingrediente Topping

- 4 linguri (57g) de unt, rece

- 3/4 cană (160g) zahăr brun deschis sau zahăr brun închis, ambalat

- O conservă de 567 g de inele de ananas, scurse

- 2 duzini de cireșe 

 

2. Prăjitura ... (prajitura-cu-ananas-2.png)

 

Prăjitura întoarsă cu ananas - Instrucțiuni

 

Preîncălziți cuptorul la 175 grade Celsius. Ungeți ușor o tigaie din fontă.

Cântărește făina sau măsoară-o cu o lingură ușoară într-o cană, apoi ia excesul. Bateți împreună făina, praful de copt și sarea. Puneți amestecul deoparte.

Bateți gălbenușurile de ou pentru a le combina; puneți-le deoparte. Bateți albușurile, separat, până când devin ușoare și spumoase.

Bateți untul până când devine moale și neted. Încorporați treptat zahărul.

Adăugați gălbenușurile de ou, bătând pentru a se combina. Răzuiți fundul și pereții bolului și bateți din nou, până când se omogenizează.

Adăugați laptele alternativ cu amestecul de făină, amestecând ușor, dar bine după fiecare adăugare.

Încorporați albușurile bătute, apoi vanilia.

Pentru a face toppingul, topiți untul în tigaie și presărați uniform zahărul deasupra. Spațiați inelele de ananas deasupra zahărului.

Se pune aluatul deasupra.

Coaceți prăjitura timp de 35-45 de minute, până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.

Scoateți prăjitura din cuptor. Desfaceți-i marginile. Întoarceți cu ATENȚIE prăjitura cu susul în jos pe o farfurie de servire. Ridicați tava de pe tort, răzuind orice ananas sau zahăr brun din tavă pe tort, dacă se lipește.

Așezați cireșele cu grijă deasupra tortului cald, apăsându-le ușor.

Serviți tortul cald sau la temperatura camerei. Păstrați-l la temperatura camerei, bine învelit, timp de câteva zile; congelați-l pentru o păstrare mai lungă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy