Prăjitura basco, cel mai fin desert cu un gust fabulos. Rețeta pas cu pas

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Prăjitura basco, cel mai fin desert cu un gust fabulos. Rețeta pas cu pas
Prăjitura basco, cel mai fin desert cu un gust fabulos. Rețeta pas cu pas

Prăjitura basco este cunoscută în toată Spania și, prin excelență, este cel mai renumit dulce din această țară. Această prăjitură rotundă, aurie, constă într-un blat umplut cu cremă de vanilie, cremă de migdale, gem de cireșe negre sau cu ce vă place.

Prăjitura basco se prepară din ingrediente simple, iar gustul este unul fabulos. Desertul a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea și a fost făcut în familii. Fiecare avea propria rețetă, care era transmisă din generație în generație.

Citește și: Spaghete carbonara de post. Rețeta genială pe care n-ai cum s-o ratezi

Umpluturile variau, de asemenea, în funcție de ceea ce aveau la îndemână doamnele casei: caise, cireșe, prune, smântână. Prăjitura basco era rezervată pentru mesele de duminică și pentru marile sărbători.

Citește și: Tort de cafea, rețeta rafinată a Marthei Stewart. Un desert ideal pentru a trezi toate simțurile

Ingrediente. 

Pentru aluat:

300 g făină

200g zahăr

200g unt

1 ou

2 galbenușuri

Sare

1 lămâie

1 lingură de drojdie

1 gălbenuș de ou pentru uns prăjitura

Pentru cremă

1/4 litru de lapte

50 g de făină

50g zahăr

2 ouă

2 galbenușuri de ou

½ păstaie de vanilie

 

Prăjitura basco - Mod de preparare

 

Preîncălziți cuptorul la 180 ° C

Într-un castron amestecați făina, sarea, zahărul și drojdia. Adăugați untul cremos și amestecați cu mâinile. Frecați amestecul între mâini până obțineți un aluat foarte neted. Faceți o minge și lăsați-o să se odihnească cel puțin două ore la rece, acoperită cu o folie alimentară.

Între timp, pregătiți crema. Fierbeți laptele cu păstaia de vanilie. Între timp, puneți gălbenușurile într-un castron și amestecați cu zahărul. O dată ce laptele este suficient infuzat cu vanilie, vom scoate păstaia și adăugăm încetul cu încetul la amestecul de gălbenușuri. Apoi, vom pune totul din nou împreună în cratiță la foc mediu, amestecând continuu cu o lingură de lemn până se îngroașă. Această etapă poate dura cel puțin 10 minute. Scoateți cratița de pe foc și continuați să amestecați până se răcește.

Asamblare: Ungeți și înfăinați o tavă rotundă. Separați aluatul în două părți, una mai mare decât cealaltă. Partea cea mai mare va merge în partea de jos. Puneți aluatul în partea de jos și acoperiți fundul cu ajutorul mâinilor. Puteți folosi o rolă pentru a întinde aluatul înainte de a-l așeza, dar consistența este foarte lipicioasă și este mai ușor și mai rapid să o faceți manual. Dacă aluatul devine prea lipicios, puneți puțină făină pe mâini.

Odată ce aluatul acoperă fundul, asamblați marginile cu cel puțin 4 cm, glisând aluatul în timp ce îl neteziți. 

Adăugați crema de patiserie care nu ar trebui să fie fierbinte, deoarece ar topi aluatul. Întinde crema cu ajutorul unei spatule pe toata suprafața.  Îndoiți marginile aluatului spre interior. Vor servi drept suport, astfel încât crema să nu se desprindă odată cu coacerea. Aluatul este atât de lipicios, încât nu aveți nevoie de apă sau de un ou pentru a-l lipi împreună. 

Luați hârtie de copt și întindeți aluatul rămas într-un cerc de dimensiunea formei de tavă. Apoi întoarceți hârtia peste tort, sprijiniți-vă pe margini și așezați delicat aluatul pe tort, dezlipind-o de pe hârtia de tort.

Ungeți prăjitura cu gălbenuș bătut cu un șervețel. Acest lucru vă va permite să neteziți suprafața.

Cu ajutorul unei furculițe și fără a apăsa prea mult, desenați motivul caracteristic al prăjiturii basco. Faceți 4 linii verticale, rotiți tortul la 45 ° și faceți încă 4 linii care vor forma romburile.

Coaceți timp de 30-35 de minute la 180 ° C, apoi lăsați tortul să se răcească înainte de servire.

Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel