Portugalia schimbă legislația muncii: Șefii, amendați dacă își contactează angajații în timpul liber

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:

Angajatorii din Portugalia ar putea fi amendați dacă își contactează angajații în afara orelor din programul de muncă, arată noile reglementări adoptate de legislația muncii. Astfel, noile reguli marchează un răspuns la înmulțirea rapidă a locurilor de muncă de acasă, în timpul pandemiei.

Anunțul vine după ce Parlamentul Portugaliei a adoptat vineri noi reglementări în legislaţia muncii, introducând măsuri suplimentare de protecţie a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în afara sediilor companiilor, transmite AP, potrivit Agerpres. De asemenea, noile reglementări sunt un răspuns la tendinţa observată pe piaţa muncii. Mai exact, tot mai mulţi angajaţi au lucrat de acasă în timpul pandemiei de COVID-19. "Există beneficii ale muncii la domiciliu, dar vrem să adaptăm legislaţia la aceste evoluţii", a anunţat Guvernul de la Lisabona.

În aceste condiții, noile reglementări aduc și noi amenzi pentru companiile care afectează viaţa privată a angajaţilor şi a familiilor lor. Totodată, reglemetarea obligă angajatorii să compenseze angajaţii pentru cheltuielile legate de munca la domiciliu.

 

Companiile ar trebui să evite să-i contacteze pe angajaţi în afara orelor de program



Astfel, companiile ar trebui să evite să-i contacteze pe angajaţi în afara orelor de program. Cu toate acestea sunt prevăzute și aspecte referitoare la faptul că, cel puţin la fiecare două luni, angajaţii trebuie să se întâlnească cu superiorii lor pentru a preveni izolarea. În plus, firmele trebuie să plătească angajaţilor cheltuieli suplimentare personale legate de munca la domiciliu, cum ar fi facturi la electricitate sau internet.

Totodată, Parlamentul Portugaliei a respins măsura care asigura angajaţilor dreptul de a închide sistemul de comunicare de natură profesională după terminarea orelor de muncă.

Datele Eurostat arată că anul trecut, în urma introducerii măsurilor de distanţare socială ca răspuns la pandemia de COVID-19, 12,3% dintre persoanele angajate cu vârsta între 15 şi 64 de ani din Uniunea Europeană lucrau în mod obişnuit de acasă, iar cea mai scăzută pondere a celor care munceau de acasă s-a înregistrat în Bulgaria (1,2%), România (2,5%), Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%). Finlanda este pe primul loc pe lista statelor membre UE pentru munca la domiciliu, 25,1% din angajaţi lucrând în mod obişnuit de acasă în 2020. Finlanda este urmată de Luxemburg (23,1%) şi Irlanda (21,5%), scrie Agerpres.

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel