Populația ar fi început să-și dezactiveze alertele RO-ALERT.  Autoritățile fac apel să le păstreze active 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

În ultima perioadă, fenomenele meteo extreme au dus la o multitudine de emitere de mesaje de tip RO-ALERT. Deși utile, de multe ori acestea au fost primite de populație prea târziu, ori au fost primite chiar de mai multe ori, astfel că unii dintre români au preferat să le dezactiveze. Autoritățile avertizează însă ca acesea să nu fie dezactivate. 

Consiliul Judeţean Harghita lansează o campanie de conştientizare şi de informare a cetăţenilor în legătură cu modul în care trebuie să procedeze atunci când sesizează prezenţa unui urs, oamenii fiind îndemnaţi, printre altele, să nu dezactiveze alertele RO-ALERT şi să evite zonele în care este anunţată prezenţa urşilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Consiliului Judeţean, este necesară o atenţie sporită din partea locuitorilor şi turiştilor, întrucât a început sezonul festivalurilor şi au loc diverse evenimente în aer liber.

Oamenilor li se recomandă ca atunci când sesizează prezenţa unui urs să sune la numărul de urgenţă 112, să nu se apropie de animal, să nu îl hrănească, să nu încerce să-l fotografieze sau filmeze şi să părăsească imediat zona.

Totodată, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu dezactiveze alertele RO-ALERT de pe telefon, să nu se deplaseze spre locul unde a fost emis mesajul RO-ALERT, să circule în grupuri şi să rămână în locurile amenajate pentru evenimentele la care participă.

Femelele urs, cele mai periculoase



În comunicat se mai precizează că "cele mai multe conflicte sunt legate de femelele urs", un alt îndemn al campaniei fiind acela ca "turiştii şi locuitorii să nu încerce să se împrietenească cu ursul".

"Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a subliniat că, în multe cazuri, oamenii sunt conştienţi de ceea ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă atunci când sesizează prezenţa unui urs, dar cumva uită de acest lucru. Din acest motiv, consideră că este important să se desfăşoare campanii de sensibilizare şi informare", se mai arată în comunicatul citat.

România introdus RoALERT și pentru copiii dispăruți

 

Sistemul RoALERT- Copil dispărut, prin intermediul căruia populaţia va fi anunţată despre dispariţia unui copil şi semnalmentele acestuia a fost operaţionalizat, transmite Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei dezbateri organizate la sediul Guvernului, în contextul Zilei Internaţionale a Copilului Dispărut.

În debutul evenimentului, consilierul de stat Mădălina Turza a anunţat operaţionalizarea sistemului RoALERT- Copil dispărut, cu sprijinul IGPR, DSU şi STS. Sistemul este parte integrantă din Programului Naţional al Guvernului "Din grijă pentru copii".

Conform unui comunicat transmis de Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară, principalele cauze ale dispariţiei copiilor din familie au legătură cu abuzurile la care sunt expuşi, cu precădere cele de natură sexuală.

"În anul 2021, Poliţia Naţională a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz sexual îndreptate împotriva copiilor: viol, agresiune sexuală, act sexual, corupere sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale şi hărţuire sexuală. Potrivit analizelor Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, cel puţin 80% dintre declaraţiile copiilor cu privire la abuzul sexual sunt reale, iar majoritatea agresorilor provin din rândul cercului de apropiaţi şi/sau familie", se menţionează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel