Petrolul rusesc: UE ajunge la un acord de compromis privind interzicerea importurilor

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderii UE spun că vor bloca majoritatea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022 pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Interdicția la nivelul UE va afecta petrolul care ajunge pe mare - aproximativ două treimi din importuri - dar nu și petrolul din conducte, ca urmare a opoziției Ungariei, transmite BBC.

Polonia și Germania s-au angajat, de asemenea, să pună capăt importurilor prin conducte, ceea ce înseamnă că un total de 90% din petrolul rusesc va fi blocat.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a tăiat o sursă uriașă de finanțare pentru mașina de război rusă.

Acesta face parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni aprobat la summitul de la Bruxelles, asupra căruia toate cele 27 de state membre au trebuit să fie de acord.

În prezent, Rusia furnizează 27% din petrolul importat de UE și 40% din gazele sale. În schimb, UE plătește Rusiei aproximativ 400 de miliarde de euro (430 de miliarde de dolari, 341 de miliarde de lire sterline) pe an.

 

 

Ar putea lumea să se descurce fără petrolul și gazele rusești?

 

Până în prezent, nu au fost impuse sancțiuni privind exporturile de gaze rusești către UE, deși planurile de deschidere a unui nou gazoduct din Rusia către Germania au fost înghețate.

Regatul Unit, care își procură 8% din necesarul de petrol din Rusia, s-a angajat să renunțe treptat la petrolul rusesc până la sfârșitul anului.

Prețul petrolului a urcat la aflarea veștii embargoului UE, iar țițeiul Brent a depășit 123 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din martie.

 

Ce conține cel de-al șaselea set de sancțiuni al UE?

 

- Petrolul rusesc transportat pe mare va fi interzis până la sfârșitul anului, cu o excepție temporară pentru petrolul transportat prin conducte. Două treimi din petrolul rusesc ajunge pe mare.

- Promisiunile Poloniei și Germaniei de a nu mai importa petrol prin conducte vor ridica gradul de acoperire a interdicției la 90% din importurile rusești.

- Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va fi exclusă din sistemul de plăți Swift, care permite transferul rapid de bani peste granițe.

- Alte trei posturi de radio și televiziune rusești de stat au fost interzise.

- Mai multe restricții pentru "persoanele responsabile de crime de război în Ucraina".
linia

 

Membrii UE au petrecut ore întregi luptându-se pentru a-și rezolva divergențele cu privire la interzicerea importurilor de petrol rusesc. Ungaria, care importă 65% din petrolul său din Rusia prin conducte, a fost principalul opozant. Premierul Ungariei, Viktor Orban, are relații bune cu președintele rus Vladimir Putin.

Compromisul a fost obținut după săptămâni de certuri până când s-a convenit că va exista "o excepție temporară pentru petrolul care ajunge în UE prin conducte", a declarat dl Michel pentru presă.

Din acest motiv, sancțiunile imediate vor afecta doar petrolul rusesc transportat în UE pe cale maritimă - două treimi din totalul importurilor din Rusia.

Dar, în practică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că domeniul de aplicare al interdicției va fi mai larg, deoarece Germania și Polonia s-au oferit să reducă voluntar propriile importuri prin conducte până la sfârșitul acestui an.

"Rămân în jur de 10-11% care sunt acoperite de Druzhba de Sud", a declarat dna Von der Leyen, referindu-se la conducta rusă care furnizează petrol Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe. Consiliul European va reveni asupra acestei scutiri "cât mai curând posibil", a adăugat ea.

Un oficial de rang înalt al UE a confirmat că cele trei țări fără ieșire la mare au primit o garanție suplimentară că ar putea să se aprovizioneze cu petrol rusesc pe cale maritimă în cazul unei întreruperi a aprovizionării prin conducte.

Ambasadorul rus la UE, Vladimir Chizhov, a declarat că Bruxelles-ul "s-a apropiat deja de limitele a ceea ce este posibil în materie de sancțiuni".

Vorbind la televiziunea de stat rusă, el a prezis "probleme serioase" dacă UE ar încerca să convină asupra unui embargo asupra gazelor.

 

1. Foto: Euro... (_124984959_oil_imports_chart-nc.png)

 

Interzicerea importurilor de petrol rusesc a fost propusă inițial de Comisia Europeană

 

Interzicerea importurilor de petrol rusesc a fost propusă inițial de Comisia Europeană - care elaborează legi pentru statele membre - în urmă cu o lună.

Dar rezistența, în special din partea Ungariei, a întârziat ultima rundă de sancțiuni a UE.

Dl Orban a declarat că acordul este o victorie pentru țara sa, spunându-le maghiarilor că pot dormi liniștiți - protejați de costurile ridicate ale combustibilului pe care embargoul le-ar aduce în restul Europei.

"Am reușit să înfrângem propunerea Consiliului European care ar fi interzis Ungariei să folosească petrol rusesc", a declarat el într-un videoclip pe Facebook.

Alte țări fără ieșire la mare, precum Slovacia și Cehia, au cerut, de asemenea, mai mult timp din cauza dependenței lor de petrolul rusesc. Bulgaria, căreia Gazprom i-a tăiat deja accesul la gazul rusesc, a cerut, de asemenea, o derogare.

Nici criza costului vieții resimțită în întreaga Europă nu a ajutat. Prețurile la energie care au crescut vertiginos - printre altele - au redus apetitul unor țări UE pentru sancțiuni care ar putea afecta și propriile economii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel