Declarația vine în contextul în care rezultatele parțiale ale exit-poll-urilor indică o competiție strânsă între principalii candidați, iar votul Diasporei nu fusese încă contabilizat la momentul publicării sondajului.
„Am spus de câteva zile că Diaspora va fi cea care va decide președintele României. Așa cum arată lucrurile, Nicușor Dan va intra în turul al doilea. Nu fac aceste afirmații cu superficialitate, ci în baza propriei experiențe politice și a unei analize atente. Dacă datele prezentate de exit-poll-uri sunt corecte, atunci în finală vom avea o confruntare între Nicușor Dan și George Simion,” a declarat Traian Băsescu, într-o intervenție la România TV.
Fostul președinte a menționat că, potrivit evaluării sale, George Simion nu ar fi reușit să depășească pragul de 35% din voturi în primul tur, însă se menține totuși ca principal favorit. În același timp, Băsescu susține că votul Diasporei este decisiv și ar putea schimba ierarhia de până acum.
Potrivit exit-poll-ului realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), pe baza datelor valabile până la ora 19:00 și doar pentru secțiile de votare din România, George Simion conduce cu 33,1% din voturi, urmat de Crin Antonescu, candidatul susținut de alianța PSD-PNL-UDMR, cu 22,9%, și de Nicușor Dan, cu 20,9%. Este de menționat că aceste cifre nu includ voturile exprimate în Diaspora, unde, conform datelor preliminare, au participat aproximativ un milion de alegători, adică în jur de 10% din totalul voturilor exprimate.
Băsescu nu i-ar da prea multe șanse lui Crin Antonescu în turul 2
În ceea ce-l privește pe Crin Antonescu, fostul lider PNL care a revenit în cursa electorală prin susținerea unei alianțe largi de partide, Băsescu consideră că acesta nu ar avea șanse reale într-o confruntare directă cu George Simion în turul al doilea. „Antonescu ar pierde toate voturile electoratului PSD în favoarea lui George Simion,” a susținut fostul șef al statului.
Analiza lui Băsescu se bazează pe premisa că George Simion ar reuși să capitalizeze o mare parte din voturile electoratului naționalist, dar și din nemulțumirile exprimate de românii din Diaspora, o parte a cărora îl percep drept o alternativă la partidele tradiționale. În același timp, fostul președinte observă că George Simion adoptă o strategie de comunicare care încearcă să reproducă modelul fostului preot Gheorghe Georgescu, un personaj cunoscut în trecut pentru stilul său populist.
Participarea ridicată a românilor din afara granițelor - aproape un milion de voturi - indică o implicare semnificativă a Diasporei în procesul electoral și poate reprezenta un factor decisiv în conturarea finalei prezidențiale. În alegerile precedente, votul românilor din străinătate a jucat un rol esențial în înclinarea balanței, așa cum s-a întâmplat în 2009, când Traian Băsescu a obținut al doilea mandat de președinte, și în 2014, când Klaus Iohannis a fost ales în detrimentul lui Victor Ponta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News