Pe cine e supărat patronul care nu găsește angajați: "Am rămas să dau cu mătura în service"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un tânăr antreprenor din Câmpina, județul Prahova, a lansat un mesaj dur la adresa românilor din diaspora care, după alegerile prezidențiale, s-au arătat dezamăgiți că George Simion nu a câștigat, considerând că poate astfel s-ar fi creat premisele revenirii în țară. Cătălin, care deține un mic service auto și a ajuns în atenția publicului în urmă cu câteva luni printr-un clip de angajare devenit viral, spune că e profund dezamăgit de lipsa de implicare a celor care au ales să plece în străinătate și acum critică România de la distanță.

„Când voi ați plecat pe salarii de mii de euro, eu am rămas aici și am dat cu mătura în service-uri, pe 50 de lei pe săptămână. Atât luam, 50 de lei, să aranjez, să curăț. Am dat cu mătura și 15 ani mai târziu, uite că angajez. Am tras tare, m-am ridicat cum am putut, cu un angajat, cu o afacere mică, cu ce s-a putut. Dar acum, după 15 ani, vă aud pe voi plângându-vă că România n-a evoluat, că uite ce rău e în țară. Dar când voi, ăștia tineri, capabili, cu forță de muncă și inteligenți, ați ales să plecați, v-ați gândit vreo clipă cu ce mai rămânea România să se ridice? Din banii trimiși de sărbători, din două-trei case făcute la țară? Asta vi se pare vouă construcție de țară?”

„V-ați făcut vieți în afară, iar acum ne scoateți nouă ochii că România n-are sistem de sănătate”

Antreprenorul spune că, în timp ce diaspora își trăia viața „afară”, în România au rămas doar câțiva oameni care au încercat să reziste și să clădească ceva cu mijloace puține. În opinia sa, nu ar trebui ca românii plecați să se plângă de cum arată țara, câtă vreme nu au pus umărul la reconstrucția ei.

„Ce vreți să se fi întâmplat în țară, dacă voi toți ați plecat și ați ridicat alte state? În România am rămas doi-trei, care ne-am chinuit să ținem piept problemelor. Vă plângeți acum că nu aveți la ce vă întoarce, dar acum 15 ani ne-am chinuit noi, am mâncat pe datorie, n-am fost în concedii, am tras ca niște sclavi. Voi v-ați făcut viețile afară, ați câștigat bine, și pe bună dreptate - dar trebuie să ne asumăm ce am cultivat. Noi, ăștia rămași în România, am tras 15, 20, 30 de ani și abia acum unii începem să vedem o lumină. Voi ați plecat la tinerețe și ați avut parte de confort. Ați făcut bani, dar în loc să vă gândiți ce faceți cu ei, i-ați cheltuit pe vacanțe și distracții. Acum veniți înapoi și spuneți că România n-are spitale, n-are sistem de sănătate. Păi cu cine să le fi făcut? Cine să fi schimbat lucrurile, dacă forța de muncă a plecat? Noi, ăștia puțini care am rămas?”

„Nu-i de plâns, e de venit acasă și de muncit. Numai așa se va schimba România”

Cătălin respinge ideea că ar vrea să jignească pe cineva, dar crede că trebuie spus adevărul, oricât de dureros ar fi. Consideră că românii din diaspora sunt oameni buni, muncitori, dar și că au o responsabilitate față de țara din care au plecat. Soluția, spune el, nu este să critici de la distanță, ci să te întorci și să pui umărul la schimbare.

„Nu vreau să aduc vreo jignire nimănui, Doamne ferește, dar trebuie să înțelegeți că aici au mai rămas câțiva oameni ca mine. Am tras cât am putut. Atât s-a putut. Voi, ăștia care ați plecat, le-ați făcut străinilor spitale, case, ați ridicat sistemele lor. Ați făcut treabă bună, nu zice nimeni că nu. Dar România a rămas fără oameni. Ăsta e adevărul. Așa că, degeaba vă plângeți acum. Nu e vreme de plâns, e vreme de întors acasă, rupt cârca, făcut treabă, și poate - POATE! - peste 10 ani se schimbă ceva și aici. Dar nu peste noapte. Nu doar din postări pe internet. Așa că vă rog: gândiți-vă de două ori înainte să aruncați frustrările pe rețelele sociale. Sunt foarte dezamăgit pe tema asta. Noi, cei rămași, nu mai știm încotro s-o luăm și nici pe cine să mai angajăm. Ăsta e adevărul.”

Declarația tânărului antreprenor din Câmpina vine într-un context în care tot mai mulți români din diaspora își exprimă dorința de a reveni acasă, însă pun condiții privind nivelul de trai, infrastructura sau calitatea sistemelor publice. Din perspectiva lui Cătălin, aceste așteptări sunt nejustificate atâta vreme cât cei care critică acum nu au contribuit direct la reconstrucția României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel