Un fost antreprenor datorează 200.000 de euro la fondul de asigurări de sănătate al statului Belgian. Acesta ar fi angajat muncitori, dar nu a plătit contribuțiile de asigurări sociale.
Marți, românul în vârstă de 53 de ani a fost judecat la Linz. Procurorul l-a acuzat de fraudă socială la scară mare. Legea prevede acest lucru: Oricine angajează pe cineva și nu plătește la timp contribuția la asigurările sociale este pasibil de urmărire penală.
Patron român din Belgia, 200.000 de euro fraudă
Acuzatul a recunoscut în cele din urmă acest lucru. La procesul de marți, însă, s-a pus de asemenea problema dacă a înșelat sau nu în mod deliberat fondul de asigurări de sănătate (și, prin urmare, statul). "Presupun că inculpatul a angajat lucrători știind că nu va putea plăti la timp contribuțiile de asigurări sociale pentru aceștia", a declarat procurorul general pentru "Heute".
Românul, pe de altă parte, a afirmat: "Am avut atunci comenzi bune și am crezut că totul se va rezolva cumva la timp". Dar și judecătorul s-a îndoit de acest lucru.
Patronul român, acuzat că aangajat zeci de români la negru
Românul de 53 de ani își înființase firma de îndoit fierul în decembrie 2018, cu un capital de pornire de aproximativ 5.000 de euro. El a obținut primele comenzi în februarie 2019. La acel moment, românul a angajat zece angajați. În martie 2019, a făcut cu greu o plată unică de 3.500 de euro la fondul de asigurări de sănătate și a fost nevoit să apeleze la economii. Judecătorul suspectează acum "că era deja clar pentru el la acel moment că nu avea bani pentru alți lucrători și pentru contribuțiile de asigurări sociale aferente".
Cu toate acestea, bărbatul a angajat alți 60 de lucrători până în septembrie 2019. Între timp, datoriile către fondul de asigurări de sănătate crescuseră la aproximativ 200.000 de euro. În noiembrie 2019, fostul antreprenor a intrat în faliment cu firma sa de îndoit fierul.
„Am crezut că totul se va rezolva cumva la timp“
Cu toate acestea, românul de 53 de ani nu are datorii doar la instituția de asigurări sociale. Există, de asemenea, plăți restante de aproximativ 100.000 de euro în legătură cu Legea privind concediile și indemnizațiile lucrătorilor din construcții (BUAG).
Nu a acționat cu rea intenție, a declarat românul. "Am continuat apoi să am comenzi bune, aveam nevoie de angajați și m-am gândit că dacă fac profit, pot să plătesc cumva în timp". El este prezumat nevinovat. Intervalul de pedeapsă este între șase luni și 15 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News