Paşaportul Covid. Spania, Italia și Grecia, pe cale să adopte certificatul de vaccinare drept act obligatoriu

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Român arestat în Germania cu 100.000 de euro falși ascunși în valiză. Se întorcea din Italia / Pasaport
Român arestat în Germania cu 100.000 de euro falși ascunși în valiză. Se întorcea din Italia / Pasaport

Pașaportul de vaccinare, un act contrversat și mult discutat, ar putea deveni în curând obligatoriu pentru toți cei care doresc să călătorească în străinătate. Ideea este agreată mai ales de țările a căror economie se bazează în cea mai mare parte pe turism.

Ideea paşaportului de vaccinare a prins contur de multă vreme şi este agreată mai ales în ţările care se bazează foarte mult pe turism. Dar nu numai. Şi statele nordice cochetează cu ideea, scrie hotnews. 

Există destul de multe state europene care nu agreează ideea unui pașaport Covid, printre care Franța, Germania, Belgia, Polonia și chiar România.

Grecia, Spania, Italia cochetează cu ideea Pașaportului Covid

 

Grecia s-a numărat printre primele state care au cerut ca această măsură să fie analizată şi cât mai repede adoptată. Asta s-a întâmplat chiar luna trecută, când oficialii greci au cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE. În afară de asta, Grecia a semnat deja un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.

Spania, care este de asemenea dornică să primească din nou turişti, nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi „un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii”.

Şi Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către „activităţi normale”, aşa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri.

Facilități pentru vaccinați

 

Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori - în cazul Danemarcei - să ia masa în restaurante.

În Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinaţi sau deţin un test COVID-19 negativ sunt scutiţi de carantină. O firmă locală, Guardtime, a început o schemă pilot de certificare, iar ţara colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru dezvoltarea la nivel internaţional.

Islanda, care nu este membră a UE, dar are legături cu aceasta ca parte a Spaţiului Schengen, a început să emită certificate digitale în ianuarie, în vederea facilitării deplasărilor internaţionale, potrivit Click.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel