Pacientul care a primit transplantul cu inimă de porc a înjunghiat în tinerețe un bărbat care a murit ulterior

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Pacientul care a primit în premieră mondială o inimă de porc modificată genetic are un istoric care stârnește revolta americanilor. Acesta a înjunghiat în tinerețe un bărbat care a rămas paralizat și în cele din urmă, după mai mulți ani de suferință, a murit în urma unui accident vascular. 

Leslie Shumaker Downey își îngrijea doi nepoți luni, iar liniștea i-a fost întreruptă de un mesaj primit pe telefonul mobil.

Fiica sa i-a trimis un link către un articol care relata despre un bărbat de 57 de ani cu boală de inimă terminală. Cu trei zile mai devreme, la Universitatea din Maryland Medical Center, i-a fost transplantată o inimă de porc modificată genetic. A fost primul transplant de acest fel din lume, care i-a salvat viața bărbatului și oferă de acum noi perspective medicale pentru a-i salva pe alții. 

Ce descoperire extraordinară pentru știință, s-a gândit Downey, citind titlul. Apoi telefonul ei a sunat din nou.

„Mama mmmmmm....”, a scris fiica lui Downey. Ea i-a spus să se uite mai atent la numele bărbatului.

Downey a încremenit. Bărbatul privit ca un pionier, David Bennett Sr., era același bărbat care a fost condamnat în 1988 pentru că i-a înjunghiat de șapte ori fratele mai mic, lăsându-l paralizat. Victima, Edward Shumaker, a petrecut următorii 19 ani folosind un scaun cu rotile, înainte de a suferi un accident vascular cerebral în 2005 și a murit doi ani mai târziu, cu o săptămână înainte de a împlini 41 de ani.

Ce spune etica medicală despre criminali. Pot primi transplanturi?



Peste 106.000 de americani se află pe lista națională de așteptare pentru un transplant de organ și 17 persoane mor în fiecare zi fără a primi organul de care au nevoie. În fața unor astfel de lipsuri, poate părea de neconceput pentru unele familii ca persoanelor condamnate pentru infracțiuni violente să li se ofere o procedură de salvare a vieții de care mulți au nevoie disperată.

Dar majoritatea medicilor nu împărtășesc acest punct de vedere. Nu există legi sau reglementări care să interzică unei persoane cu antecedente penale să primească un transplant sau să fie beneficiarul unei proceduri experimentale precum cea pe care a avut-o Bennett.

„Principiul cheie în medicină este de a trata pe oricine este bolnav, indiferent cine este”, a spus Arthur Caplan, profesor de bioetică la Universitatea din New York. „Nu suntem în postura de a sorta păcătoșii de sfinți," a mai spus acesta.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel