OUG noaptea. Augustin Zegrean spune ce se întâmplă cu ordonanțele adoptate, după căderea Guvernului

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Trecerea moțiunii de cenzură și căderea Guvernului Orban nu au nicio consecință asupra OUG adoptate marți noaptea, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. Acesta afirmă că Parlamentul este singurul care poate să admită sau să respingă ordonanțele.

Fostul președintel al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că șansele de „supraviețuire” ale ordonanțelor de urgență ale Guvernului, emise marți noaptea, sunt mici, dacă sunt dezbătute „cu prioritate” pe ordinea de zi a Parlamentului.

„Ordonanțele de urgență au fost adoptate marți când Guvernul era în funcție, acestea trebuie depuse la Parlament pentru dezbatere și publicate în Monitorul Oficial. Faptul că miercuri a căzut Guvernul în urma moțiunii de cenzură, teoretic și constituțional, nu are nicio consecință asupra OUG adoptate. Șansa lor de a supraviețui este mică pentru că Parlamentul le poate lua în dezbatere cu prioritate, chiar luni să le pună pe ordinea de zi, să le dezbată și să le respingă sau să le admită”, a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, ordonanțele de urgență adoptate marți nu sunt din acelea care, odată respinse de Parlament, să nu mai poată fi reparat efectul lor odată intrate în vigoare.

„Pericolul cu intrarea în vigoare este legată de ordonanțe din domeniul penal, când fapta nu mai figurează ca infracțiune, dar cele care au fost adoptate acum sunt cu aplicare lungă în timp. Parlamentul nu ar trebui să se roage de Avocatul Poporului să le atace la CCR și de CCR să le respingă ordonanțele. Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării, ei trebuie să facă asta, nu să se roage de alții”, a conchis Augustin Zegrean.

Guvernul Orban a adoptat, marți seara, într-o ședință ce s-a terminat spre miezul nopții, nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență și 31 de hotărâri de guvern. Ulterior, Guvernul a fost demis, miercuri, prin moțiune de cenzură, cu 261 de voturi „pentru”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel