Olanda. Un român care tocmai comisese un furt, depistat de Zorro într-un tufiș

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un hoț român în vârstă de 53 de ani a fost prins cu ajutorul câinelui polițist Zorro, care a dat de urma acestuia. Bărbatul este suspectat că a jefuit un local comercial vineri, 27 mai 2022, în jurul orei 02.10. Suspectul se ascunsese într-un tufiș dens, însă nu a avut scăpare.

Poliția a fost anunțată aseară că la o firmă de pe Stevinweg este în desfășurare o spargere. Trei bărbați au fugit la sosirea poliției. Polițiștii au căutat autorii în zonă. Doi dresori cu câinii lor au luat un traseu de-a lungul Nieuwe Postweg. Pe traseu, au fost găsite două aspiratoare și câteva unelte care fuseseră sustrase de la această companie.

Câinele polițist Zorro a detectat o urmă de miros în direcția Kreeftenstraat. Acolo, câinele a părăsit poteca, după care a fost găsit un bărbat ascuns în tufișurile dese.

Zorro l-a mușcat de picior pe bărbat. El a fost arestat și dus la un medic pentru a-i fi examinată rana. Ceilalți doi suspecți nu au fost găsiți.  

Suspectul, care a fost deja arestat de mai multe ori în Olanda pentru infracțiuni violente, a fost obligat să ofere o probă ADN. Poliția desfășoară o investigație suplimentară în legătură cu furtul și examinează înregistrările CCTV relevante.

În alt caz, doi români, frate și soră, au fost prinși în plasa unui proprietar al unui magazin en-gros de produse alimentare, din Den Bosch, provincia Brabantul de Nord din Olanda, care le-a promis o sumă frumoasă de bani dacă devin administratorii companiei lui. De fapt, totul a fost o escrocherie pusă la cale de un conațional.

Olanda. Doi români, frate și soră, prinși în plasa unui conațional, care i-a făcut patroni peste noapte: „Am căutat un loc de muncă”

 

De la începutul anului 2015, conaționalii au ajuns directori ai unei companii care a fost declarată falimentară șase luni mai târziu, lăsând în urmă o datorie de aproximativ două milioane de euro. Administratorul a stabilit că nu sunt disponibile înregistrări, cu excepția unui contract de cumpărare din care reiese că societatea a fost vândută unei cuplu de români la începutul acelui an pentru suma de 50.000 de euro. Activele s-ar fi ridicat la mai mult de un milion și jumătate la momentul transferului firmei către români. 

„Nu am căutat o companie, am căutat un loc de muncă”

 

Cumpărătoarea româncă a companiei a declarat ulterior că a solicitat la Poliție „prestații de asistență socială”. Ea a spus că nici măcar nu știe ce este un „BV sau o fundație”. „Nu căutam o companie. Căutam un loc unde să mă angajez”. La un interogatoriu ulterior, românca înșelată afirmă că acordul era ca firma să fie pusă pe numele ei timp de două luni, iar vânzătorul a aranjat totul. „Fratele meu ar fi primit 1.500 de euro dacă ar fi devenit director pentru o lună”, mai spune ea.

Vânzătorul a depus 10.000 de euro în numerar în contul bancar al fratelui româncei și apoi acei bani au fost transferați în contul privat al vânzătorului. „Prețul de cumpărare a fost o minciună”, potrivit proprietarului. Românul susține că văzut că TIR-urile la descărcat stocuri (inclusiv ulei de floarea soarelui) în magazie și că stocurile au dispărut treptat după aceea. Românul mai spune că nu știa nimic despre ce s-a întâmplat cu adevărat în firmă și confirmă că suma pentru cumpărarea firmei nu a fost de fapt plătită de fapt, niciodată.  "M-am bucurat să am 200 de euro în buzunar”, a spus acesta. 

„Frații români erau doar niște paravane”

 

Instanța a constatat că presupusul vânzător al companiei a abuzat de succesorii săi români pentru a fi director de facto sub pavilionul companiei și pentru a goli stocurile companiei. „Astfel (n.r. - vânzătorul) a urmărit în mod deliberat falimentul, cu un deficit uriaș”.

„Frații români erau doar niște paravane. În timpul mandatului său oficial de director, suspectul a încălcat obligația administrativă. Cu toate acestea, nu se poate dovedi legal și convingător că inculpatul a făcut acest lucru pentru a scăpa în mod fraudulos de drepturile creditorilor”, mai adaugă instanța.

Vânzătorul a fost condamnat la 24 de luni de închisoare întrucât nu a ținut nicio evidență a contabilității.

„Prin așa-zisă numire a celor doi frați români, suspectul a încercat să scape de responsabilitate și a abuzat de acești români care se aflau într-o poziție precară financiar. Acționând în acest fel, acuzatul a eludat plata datoriilor către stat. Pe lângă Administrația Fiscală și Vamală, care a trebuit să meargă la Curtea Supremă pentru a-și recupera datoria,  furnizorii individuali au fost și ei prejudiciați financiar. Suspectul a abuzat în mod calculat de persoane vulnerabile pentru a nu-și asuma situația periculoasă în care a ajuns”, arată rechizitoriul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel