Olaf Scholz și Macron i-au cerut lui Putin să înceteze imediat focul în Ucraina

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron l-au îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să ceară o încetare imediată a focului în Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice de 75 de minute care a avut loc sâmbătă, scrie Reuters.

Macron și Scholz au făcut apel, de asemenea, la Putin să "se îndrepte spre o soluție diplomatică a conflictului", potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Acesta a declarat că discuția a făcut parte din eforturile internaționale în curs de desfășurare pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cele două părți au convenit să nu dezvăluie alte detalii ale discuțiilor, a adăugat el.

Scholz a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de convorbirea cu Putin despre "evaluarea sa asupra situației actuale" și "au convenit să rămână în contact strâns", potrivit purtătorului de cuvânt.

Putin nu este pregătit să pună capăt războiului - oficial francez

 

Un oficial din cadrul președinției franceze, citat de Reuters, spune că Putin nu părea pregătit să pună capăt războiului.

Cei doi lideri vest-europeni au repetat, de asemenea, apelul la încetarea focului ca o condiție pentru negocieri complete.

De asemenea, președinția franceză l-a acuzat pe Putin de "minciuni" după ce acesta a afirmat că soldații ucraineni sunt responsabili de încălcări ale drepturilor omului, relatează AFP.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Putin și să ridice asediul asupra orașului Mariupol din sudul Ucrainei, unde oamenii trăiesc de câteva zile fără apă și fără energie electrică.

Zelenski: Aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși până în prezent

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă la Kiev, că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși în primele 17 zile ale invaziei rusești, scrie BBC.

Surse occidentale au estimat vineri că aproximativ 6.000 de soldați ruși au fost de asemenea uciși în această perioadă.

Președintele ucrainean a declarat reporterilor că orice negocieri cu Rusia nu pot începe înainte de convenirea unui acord de încetare a focului între Kiev și forțele Moscovei.

"Diplomații noștri lucrează și au discutat despre unele puncte ale unei posibile agende între noi și Federația Rusă. Vreau ca acest lucru să se materializeze și procesul de încheiere a războiului, procesul de pace 100% ar trebui să înceapă cu încetarea focului", spune Zelenski.

Liderul ucrainean se declară deschis discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin și adaugă că a discutat cu premierul israelian Naftali Bennett despre posibilitatea ca negocierile să aibă loc la Ierusalim.

Referindu-se la comentariile lui Putin potrivit cărora negociatorii ruși și ucraineni au înregistrat unele progrese pozitive, Zelensky spune că este "bucuros să vadă semnalele din partea Federației Ruse". În ultimii 12 ani, nu am auzit niciodată cuvinte despre posibilitatea unui dialog".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel