Oficial. Romgaz a preluat participația Exxon din Marea Neagră, pentru un miliard de dolari

Bogdan Bolojan / 3 mai 2022, 17:44 Salveaza PDF Comentarii
Nicolae Ciucă: primele livrări de gaze din Marea Neagră vor fi la jumătatea anului Foto: Pixabay
Nicolae Ciucă: primele livrări de gaze din Marea Neagră vor fi la jumătatea anului Foto: Pixabay

Romgaz a preluat de la Exxon 50% din perimetrul Neptun Deep. Premierul Nicolae Ciucă a cerut Romgaz și OMV Petrom să înceapă programul de investiții în Marea Neagră, astfel încât extracția gazelor să înceapă „cel puțin la termenul asumat, finele anului 2026”.

„În sfârșit, în acest moment urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50 % din perimetrul Neptun Deep. Este activitatea care a fost pregătită astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-și îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele. Prin acest act prin care astăzi vom reuși să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ținând cont că estimările ne dau garanții că există cantități suficiente de mari, să putem să asigurăm gaz și pentru vecinii noștri atât din regiune, cât și din Uniunea Europeană”, a spus Nicolae Ciucă.

Gazele din Marea Neagră ar putea fi extrase începând cu 2026

 

El a cerut Romgaz și OMV Petrom să înceapă programul de investiții în Marea Neagră, astfel încât extracția gazelor să înceapă „cel puțin la termenul asumat, finele anului 2026”.

„Vreau să le cer celor de la Romgaz ca, împreună cu reprezentanții companiei OMV Petrom, să înceapă cât mai degrabă procesul de investiții în Marea Neagră și să reușim pe cât posibil, ca procesul de extracție a gazelor să se întâmple cel puțin la termenul asumat, finele anului 2026”, adaugă premierul.

Romgaz a semnat, marți, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise, reprezentând 100% din capitalul social, de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

Peste un miliard de dolari au fost plătiți de Romgaz

 

Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

La ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acțiuni EMEPRL, au participat din partea ROMGAZ S.A. Directorul General- Aristotel Jude, Directorul Economic- Răzvan Popescu, Președintele Consiliului de Administrație (CA), Secretar de Stat- Dan Dragoș Drăgan, Membrii CA - Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu și Cezar Batog.

Filialele ExxonMobil au fost reprezentate de Vice președintele - Frank Kretschmer, alături de Samuel Shehadeh, Alin Știrbu și Thomas Welzel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy