O bătrână din Olanda și-a petrecut ultimii 35 de ani ajutând persoanele vulnerabile din România. ”Am România în suflet”

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Jeltje Sposelstra / Sursă: - frieschdagblad.nl - Marcel van Kammen
Foto: Jeltje Sposelstra / Sursă: - frieschdagblad.nl - Marcel van Kammen

O bătrână din Olanda povește cum acum 35 de ani a deschis o fundație prin care să ajute bisericile, școlile, spitalele și centrele de bătrâni din România. 

Jeltje Spoelstra, o olandeză în vârstă de 83 de ani, dedică o mare parte din viața ei ajutând persoanele în nevoie. De peste 35 de ani, ea organizează transporturi de ajutoare umanitare către țări precum România și Ucraina. Inițial, acest efort de voluntariat a fost împărtășit cu soțul ei, însă după decesul acestuia, Jeltje a continuat misiunea de una singură. 

Jeltlje a vizitat de peste 40 de ori România

 

Fiecare săptămână aduce o nouă provocare pentru Jeltje, iar numărul de ore pe care le dedică voluntariatului depinde de donațiile primite. De la pături tricotate la cutii de ceai sau materiale pentru incontinență, fiecare gest de bunăvoință este primit cu recunoștință. Garajul ei servește ca depozit pentru aceste donații, iar în fiecare săptămână vede cât de gol devine spațiul odată ce ajutoarele sunt expediate, scrie Friesch Dagblad.

Prima vizită a cuplului în România, în 1989, a fost punctul de cotitură care i-a determinat să se implice profund în acțiuni caritabile. Experiența lor într-o țară sub dictatura comunistă a lui Ceaușescu i-a sensibilizat la realitățile sărăciei și nevoii din acea parte a lumii. În urma acelei călătorii, au hotărât să continue să ofere sprijin, ceea ce a dus la înființarea Fundației Hulp Oost-Europa. De atunci, Jeltje a fost în România de peste 40 de ori, aducând ajutoare pentru spitale, școli și biserici.

”Îmi place foarte dragostea, generozitatea și ospitalitatea românilor.  Chiar am România în suflet. ”, a declarat bătrâna. 

Chiar și după ce Fundația Aid Eastern Europe a fost nevoită să își înceteze activitatea, Jeltje a continuat să caute modalități de a ajuta. A intrat în contact cu organizații precum Dorcas și a mobilizat comunitatea locală pentru a strânge ajutoare pentru aziluri de bătrâni din România și pentru persoanele afectate din Ucraina, unde conflictul armat a provocat o criză umanitară.

Pentru Jeltje, fiecare donație adusă înseamnă o șansă de a face o diferență în viețile celor în nevoie. Chiar și în fața obstacolelor precum controalele stricte la frontieră sau costurile ridicate ale returnării bunurilor neconforme, ea continuă să își dedice eforturile pentru a aduce speranță și ajutor acolo unde este cel mai mult nevoie.

-----------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel