Nu mai arunca apa în care au fiert pastele. Nu degeaba bucătarii o numesc "Aurul lichid"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Nu mai arunca apa în care au fiert pastele
Nu mai arunca apa în care au fiert pastele

În zilele noastre, este la modă să reutilizăm orice, de la sticlele de plastic la resturile cinei de aseară. Se numește "upcycling" și înseamnă găsirea unor modalități creative de a transforma deșeurile în ceva utilizabil. Dar există un aspect al gătitului care este des trecut cu vederea atunci când vine vorba de conservarea și reutilizarea ingredientelor: apa în care au fiert pastele. 

Apa în care au fiert pastele este denumită de bucătari aurul lichid. Deși la prima vedere acest lichid tulbure și sărat poate părea că nu merită păstrat, el poate fi folosit într-o gamă întreagă de alte rețete, de la sosuri gustoase la pâine, și este chiar minunat pentru a uda plantele din casă.

De ce apa în care au fiert pastele este considerat aurul lichid

 

Atunci când fierbi tăiței sau spaghete în apă (indiferent de tipul de paste pe care le gătești), o parte din amidonul folosit pentru a le crea se eliberează în lichid. Acest lucru conferă apei tulbureala caracteristică. Dacă ați folosit sare, ceea ce este recomandat, deoarece aceasta aromatizează apa și pastele și previne ca tăițeii să se lipească între ei pe măsură ce se gătesc, atunci apa pentru paste va fi, de asemenea, ușor sărată, ceea ce o face și mai gustoasă atunci când este folosită în viitoarele mâncăruri.

Chiar și bucătarii amatori vor avea acces la acest ingredient, având în vedere că pastele sunt atât de ușor de gătit. Apa în care au fiert pastele este aurul lichid din bucătărie, nu doar apă murdară și tulbure care stă în oală sau se duce direct pe scurgere. 

Cea mai evidentă utilizare a apei pentru paste este să o adăugați la sosul pe care intenționați să îl serviți cu pastele proaspăt gătite. Poate părea ciudat, dar un strop din acest lichid amidonos și sărat este secretul din spatele sosurilor pentru paste de calitate de restaurant, netede și delicioase. De fapt, unele dintre cele mai clasice și populare preparate italienești pentru paste, cum ar fi cacio e pepe și carbonara, depind de fapt de puterea de legare a amidonului din apa de la paste pentru a crea celebrele sosuri.

Nu numai că conținutul de amidon din apa pentru paste ajută la legarea altor ingrediente într-un sos de paste, dar poate acționa și ca agent de îngroșare. Mai mult, sarea pe care ați folosit-o pentru a da gust pastelor în oală va fi, de asemenea, infuzată în apă, conferind un plus de gust sosului dumneavoastră. 

nu-mai-arunca-apa-de-la-paste--7-secrete-ale-bucatarilor

10 utilizări excelente ale apei în care au fiert pastele


Pe lângă faptul că este ingredientul perfect pentru a crea sosurile preferate de paste italienești la calitatea întâlnită în restaurant, există o serie întreagă de alte utilizări ale apei de la paste.

Pune-o în sosuri și în pesto

După cum am menționat, amidonul și sarea din apa de la paste acționează ca un condiment, pe lângă faptul că este un excelent agent de legare și îngroșare. De asemenea, este fantastică pentru a face cel mai bun pesto pe care l-ați gustat vreodată.

sos-de-usturoi-cremos-si-rafinat

Înmoaie legumele

Leguminoasele, cum ar fi fasolea, mazărea și semințele de in, sunt excelente pentru sistemul imunitar și oferă o serie de alte beneficii pentru sănătate. Obții cele mai bune rezultate cu legumele dacă le înmoi înainte de a le folosi, oferindu-le șansa de a se înmuia și de a se găti mai bine. Pentru a înmuia leguminoasele, folosiți apa rămasă de la paste pentru a le înmuia peste noapte. Un truc secret al celor mai buni bucătari.

Faceți aluat pentru pâine și pizza

Apa de la paste este un ingredient fenomenal atunci când facem aluat de pizza sau pâine. Toate aluaturile au nevoie de lichid cu un vârf de sare, iar apa de paste bifează ambele căsuțe, plus că amidonul va ajuta aluatul să se închege frumos.

Fierbeți legumele la aburi

Economisiți apă și energie folosind apa rămasă de la paste pentru a găti legume la aburi pentru o masă sănătoasă și gustoasă. Ai putea chiar să pui aparatul de gătit legume la aburi deasupra pastelor fierbinți pentru a le găti pe amândouă în același timp: economic și ecologic!

legume

Faceți o bază de supă

Apa în care au fiert pastele este o bază excelentă pentru o supă sau un bulion consistent. Folosiți-o pentru a vă găti la aburi legumele, apoi adăugați în acea apă de la paste bine aromată niște bulion, lăsați-o să se gătească și asezonați-o după gust. Acum aveți o bază de supă/ciorbă remarcabilă.

Folosește-o pentru spălatul vaselor

Vă vine să credeți sau nu, amidonul din apa de paste poate fi folosit și ca detergent natural. Curățați fără efort chiar și cele mai pătate oale și tigăi cu apă caldă de paste.

Improvizează o mască de păr

Recreează o experiență ca la spa în propria casă, cu cel mai restrâns buget. Masează rădăcinile părului cu apă de la paste și lăsă să acționeze timp de 10 minute. Clătește și apoi continuă procesul de spălare cu șamponul obișnuit. 

Poți să uzi plantele

Chiar dacă nu vrei să faci nimic creativ cu apa de paste, o poți folosi pentru a-ți uda plantele. Mineralele absorbite de apă sunt minunate pentru creșterea lor.

plante_de_camera

Cum păstrăm apa de la paste

 

Unul dintre cele mai bune lucruri despre apa în care au fiert pastele este că nu conține cu adevărat niciun ingredient perisabil care s-ar putea strica, așa că ar trebui să se păstreze la fel de mult ca și apa de la robinet. Acestea fiind spuse, nu este recomandabil să păstrați apa de la paste în frigider mai mult de 2-3 zile, deoarece ar putea crește bacterii nedorite.

Dacă doriți să păstrați resturile de apă de la paste mai mult timp, turnați lichidul în tăvițe pentru cuburi de gheață și congelați-l. Cuburile congelate sunt deosebit de practice: le poți arunca în supe, ciorbe sau sosuri, în locul cuburilor de bulion.

Apa în care au fiert pastele este un ingredient atât de minunat și versatil pe care mulți dintre noi îl aruncăm pur și simplu. Să sperăm că nu veți mai arunca aurul lichid. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel