Avertismentul a fost lansat de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, potrivit căruia cu cât această rază de acţiune va mai lungă, cu atât Rusia va respinge mai departe de graniţele sale forţele ucrainene, potrivit AFP.
"Cu cât raza de acţiune a acestor sisteme ce vor fi livrate va fi mai lungă, cu atât mai departe îi vom respinge pe nazişti de la acea linie de la care pot veni ameninţările la adresa vorbitorilor de limba rusă şi a Federaţiei Ruse", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova, numind forţele ucrainene drept "naziste".
Preşedintele rus Vladimir Putin avertizase şi el cu o zi în urmă că Moscova va lovi noi ţinte dacă ţările occidentale vor furniza rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, considerând că livrările actuale de arme urmăresc "prelungirea conflictului".
De la începutul agresiunii sale militare, pe care o numeşte "operaţiune militară specială", Rusia a afirmat în repetate rânduri că vizează curăţarea Ucrainei de ceea ce ea numeşte drept "nazişti". Kievul şi aliaţii ei occidentali susţin că astfel de afirmaţii nu sunt decât "ficţiune", iar Ucraina luptă pentru supravieţuirea ei împotriva unei acaparări de teritoriu într-un război imperialist declanşat de Rusia.
Aceste declaraţii intervin la câteva zile după ce SUA şi-au anunţat decizia de a livra Ucrainei lansatoare de rachete multiple HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), cu o rază de acţiune de circa 80 km.
Experţi militari subliniază că această rază este uşor superioară sistemelor similare ruseşti, ceea ce ar permite forţelor Kievului să lovească artileria adversă, rămânând în afara ripostei acesteia.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat de altfel pe Twitter că a avut luni o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson pentru "un nou pachet consolidat" de asistenţă militară britanică, care va include şi sisteme de rachete cu lansare multiplă M270.
Rusia amenință România cu racheta Satan: „Români răzbunători”
Amintim că directorul general al agenţiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a precizat, astăzi, că racheta Sarmat, cunoscută și sub numele de Satan, nu le va cere „lașilor bulgari, românilor răzbunatori și muntenegrenilor care ne-au trădat istoria comună, acordul de a zbura”.
„De ce este bună SARMAT? (n.r. -. noua rachetă a Moscovei, botezată „Satan 2” în terminologia NATO) Nu le va cere permisiunea de a zbura bulgarilor fricoși, românilor răzbunători sau muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună. Asemenea și altor suedezi”, a spus Rogozin, pe Twitter.
Declarația vine după ce Moscova a denunţat închiderea de către ţări europene vecine Serbiei a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului de externe rus, care era aşteptat luni la Belgrad.
Rusia a lansat racheta nucleară „Satan 2”. Putin: „Ar trebui să le dea de gândit celor care încearcă să ne amenințe”
„Astăzi, (...) ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era aşteptat în Serbia”, a declarat duminică seara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, pentru canalul de televiziune italian La7, citată de agenţiile de presă ruse.
„Delegaţia rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO şi-au închis spaţiul aerian”, a adăugat ea.
Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfăşoară o „politică criminală” în Balcani
Sâmbătă, înaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfăşoară o „politică criminală” în Balcani - îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo. În opinia sa, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina „cultura, tradiţia şi moştenirea lor”. Totodată, şeful diplomaţiei ruse a apreciat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt.
Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi constituie unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe Bătrânul Continent.
Raza de acţiune a sistemelor de rachete depinde de muniţiile folosite în ele. Sistemele HIMARS au o rază de acţiune maximă de aproximativ 300 km (185 mile) sau mai mult, dar rachetele furnizate de Statele Unite Ucrainei au o rază de acţiune de puţin peste 40 mile (64 km) - dublu faţă de raza de acţiune a obuzierelor pe care le-a furnizat deja, notează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News