Nicolae Ciucă, moment emoționant în timpul întâlnirii cu românii din Spania: Acolo am simțit mândria de a fi român

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Sursa Foto: Facebook/IonelNicolaeCiuca
Sursa Foto: Facebook/IonelNicolaeCiuca

Premierul Nicolae Ciucă a acordatun interviu  în exclusivitate pentru Realitatea Plus în care a vorbit, între altele, despre mândri de a fi român, prilej cu care a relatat ce a simțit în timpul ultimei sale vizite în Spania, la primul summit hispan-o român, unde s-a întâlnit cu mai mulți tineri români de acolo.

În urmă cu o săptămână, premierii Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez s-au reunit în cadrul unei prime ședinţe comune a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid, desfăşurată la Castellon de la Plana. Nicolae Ciucă s-a întâlnit atunci și cu românii care locuiesc în Spania și a ținut să povestească un moment în care s-a simțit mândru că este român. 

Nicolae Ciucă, moment emoționant în timpul vizitei recente în Spania: Acolo am simțit mândria de a fi român

 

Am fost cu ceva timp în urmă în vizită oficială în Spania şi acolo m-am întâlnit cu românii din Castellon. Este localitatea unde s-a consolidat prima comunitate românească mai consistentă şi am avut posibilitatea să stau de vorbă cu oameni care au plecat din ţară acum 20 de ani. Am avut posibilitatea să stau de vorbă cu tineri care studiază, care deja sunt în proiecte europene în Spania, dar care au legătură cu România.

Şi pentru mine, mândria de a fi român a fost marcată de ceea ce am auzit de la autorităţile spaniole, de la faptul că românii de acolo sunt consilieri la nivelul autorităţilor locale, că românii de acolo au propriile afaceri, că s-au integrat foarte bine în societatea, în comunitatea unde au ales să îşi ducă viaţa de zi cu zi.

Dar cel mai important a fost când am stat de vorbă cu tinerii şi am întrebat, cât se poate de sincer, dacă se gândesc, dacă s-au gândit şi se gândesc să revină acasă. Ştiţi ce au zis? "Ne gândim!", şi ne gândim, pentru că acolo este tot ce avem, acolo sunt părinţii, acolo sunt bunicii noştri. Ne ducem acasă în fiecare an şi trăim cu speranţa că odată şi odată vom veni în ţară“, a dezvăluit Nicolae Ciucă.

Mi-a zis unul dintre ei: părinţii mei se gândesc în fiecare zi să revin acasă. Cred că e doar o chestiune de timp până revin acasă. Deci, dacă ei acolo sunt mândri că sunt români, noi aici trebuie să facem în aşa fel încât să le demonstrăm că nu doar prin vorbe şi prin apeluri politicianiste îi îndemnăm să simtă româneşte, ci foarte simplu şi foarte transparent.(...)

Cred că niciodată nu am luat în calcul şi nu ne gândim cât de mult potenţial există în ţara noastră şi cât de puţin este pus în valoare. Este o chestiune, din punctul meu de vedere, foarte simplă: să facem în aşa fel încât cu adevărat să punem în valoare potenţialul uman, să arătăm că mintea, inteligenţa românească produce plusvaloare. Şi atunci nu văd de ce nu am putea să fim mândri în fiecare zi că suntem români“, a adăugat premierul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel