Negocierile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat. Lavrov, anunțul momentului: am discutat despre chestiuni umanitare și soarta civililor

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba și omologul său rus, Serghei Lavrov, s-au întâlnit, azi, 10 martie, în Turcia să negocieze pacea între țările aflate în război. Este a patra rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, dar prima în care sunt implicați înalți oficiali. Cele două părți nu au ajuns la un acord de încetarea a focului.

Anterior, Dmitri Kuleba a declarat că are așteptări limitate de la discuțiile prevăzute pentru astăzi. Potrivit Reuters, Kuleba a confirmat că va participa la discuțiile de joi, din Turcia, și l-a îndemnat pe Lavrov să le abordeze "cu bună-credința", și nu dintr-o perspectivă propagandistică.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, s-au întâlnit  în Turcia, pentru o primă întâlnire la acest nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie.

Astăzi ne-am întâlnit cu ministrul de Externe al Rusiei, la invitația acestuia, și am avut o discuție trilaterală, împreună cu delegația Ucrainei, condusă de Dmitri Kuleba. Această întâlnire a avut loc la inițiativa părții turce, pentru că suntem deschiși negocierilor și pentru a găsi o soluție pentru a capăt conflictului și de a ieși din această criză”, a declarat Serghei Lavrov, imediat după încheierea negocierilor. 

Noi nu plănuim să atacăm alte țări, noi nu am atacat nici Ucraina! Am explicat de nenumărate ori, situația a degenerat în Ucraina unde era o amenințare directă pentru federația rusă, în ciuda a numeroși ani de propuneri și negocieri. Nu am fost ascultați niciodată!”, a continuat el. 

Am discutat despre chestiuni umanitare și soarta civililor. Nu plănuim să atacăm alte țări. Noi nu am atacat nici Ucraina. Situația din Ucraina era o amenințare directă asupra noastră. Cei care trimit arme în Ucraina trebuie să fie responsabili de acțiunile lor și să răspundă pentru asta, a spus ministrul rus Serghei Lavrov, după încheierea negocierilor.

Întâlnirea de astăzi arată că nu există alternativă. Vrem să continuăm aceste discuții. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le stabilim, pentru a asigura securitatea pe întreg teritoriul european,” a mai spus oficialul rus.

Dmytro Kuleba: Nu sunt progrese spre un armistiţiu în Ucraina, dar negocierile vor continua

 

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat joi, în contextul întâlnirii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că nu s-au înregistrat progrese în sensul încetării confruntărilor militare în Ucraina, precizând însă că negocierile vor continua.

"Am evocat problema unui acord de încetare a focului, dar nu am înregistrat deloc progrese în acest sens. Cu toate acestea, am decis să continuăm negocierile în acest format", a declarat Dmytro Kuleba, potrivit cotidianului Le Figaro, după întâlnirea cu Serghei Lavrov desfăşurată în oraşul turc Antalya.

Dmytro Kuleba a precizat că deciziile nu îi aparţin lui Serghei Lavrov, ci "decide altcineva în Rusia". "Sunt pregătit să mă întâlnesc din nou cu Serghei Lavrov dacă vor fi perspective concrete", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel