Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu Mark Rutte: Olanda va disloca 200 de soldați în România în cadrul grupului de luptă NATO condus de Franța

Elena Didila |
Data publicării:

NATOKlaus Iohannis, convorbire telefonică cu Mark Rutte: Olanda va disloca 200 de soldați în România în cadrul grupului de luptă NATO condus de Franța.

“O conversație telefonică foarte bună cu premierul Mark Rutte. I-am mulțumit lui și Olandei pentru desfășurarea a 200 de soldați în România, ca parte a Grupului de luptă condus de Franța. De asemenea, am avut un schimb de opinii privind consolidarea sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova și continuarea sancționării Rusiei. Unitatea și solidaritatea sunt forța noastră în aceste vremuri“, a scris Iohannis, pe Twitter.

 

În convorbirea telefonica cu premierul olandez, Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit acestuia pentru dislocarea a 200 de militari în România ca parte a grupului de luptă al NATO condus de Franța.

 

Țările de Jos vor trimite 200 de militari în România

Țările de Jos vor trimite 200 de militari în România pentru a fi dislocați în cadrul grupului de luptă al NATO din țara noastră, condus de Franța, au anunțat recent ministrul român al apărării Vasile Dîncu și omologul său francez Florence Parly, potrivit Calea Europeană.

După summitul din 25 februarie, când a declanșat planurile de apărare ale Alianței, inclusiv pentru România, NATO a activat, pentru prima dată în istorie, Forța sa de Reacție Rapidă prin trimiterea în România a unui detașament de 500 de militari din partea Franței, țara care asigură comanda militară a “vârfului de lance” a acestei forțe care întrunește până la 40.000 de soldați, și care va conduce și grupul de luptă al NATO în România.

Drept răspuns la acțiunile Rusiei, NATO a decis, la summitul extraordinar de la Bruxelles din 24 martie, să înființeze patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Astfel, pe lângă cei 500 de militari francezi sosiți în România, Belgia a mobilizat 300 de soldați în țara noastră, iar Portugalia a trimis 222 de militari.

De asemenea, SUA au dislocat în România un batalion Stryker de 1.000 de soldați, care au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România, americanii dublându-și astfel prezența militară pe teritoriul țării noastre.

România este statul membru NATO de pe flancul estic care beneficiază de a treia cea mai mare prezență militară aliată pe teritoriul său în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, peste 3.000 de militari care provin din SUA, Franța, Belgia și Portugalia, în timp ce recent Marea Britanie a dislocat 150 de militari și patru avioane de luptă pentru conducerea misiunii de poliție aeriană întărită a Alianței.

În total, NATO dispune de 40.000 de soldați sub comanda sa directă, la care se adaugă 100.000 de militari americani, 130 de avioane de luptă aliate plasate la alertă maximă și 140 de nave de luptă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel