NATO, mutare de ultimă ora: Aeronavele AWACS aduse în România, din Germania

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
NATO desfășoară avioane de supraveghere în România, pentru a monitoriza activitatea Rusiei
NATO desfășoară avioane de supraveghere în România, pentru a monitoriza activitatea Rusiei

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că, începând de marți, 17 ianuarie, vor sosi în România, din Germania, avioanele AWACS. Aducerea aronavelor vine în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a NATO în regiunea Mării Negre.

Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.

Aeronave AWACS ale NATO, mutate în România, din Germania

 

Potrivit MApN, ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în apropierea granițelor NATO.

Avioanele AWACS care vor fi prezente în România fac parte din Forța Aeropurtată a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței.

AWACS - "Ochii din cer" ai NATO


NATO operează o flotă de avioane Boeing E-3A Airborne Warning & Control System (AWACS), cu domurile lor radar distinctive montate pe fuselaj, care asigură Alianței supraveghere aeriană, comandă și control, gestionarea spațiului de luptă și comunicații. Baza aeriană NATO (NAB) Geilenkirchen, Germania, găzduiește 14 aeronave AWACS, potrivit site-ului oficial al NATO. 

Forța aeropurtată de avertizare timpurie și control a NATO (Forța NAEW&C) este unul dintre puținele mijloace militare care este deținut și operat efectiv de NATO însăși (marea majoritate a mijloacelor militare desfășurate sub sigla NATO sunt capacități naționale ale țărilor membre individuale). 

Aceasta desfășoară o gamă largă de misiuni, de la poliție aeriană pe timp de pace, sprijin pentru combaterea terorismului, operațiuni de evacuare, embargo, intrare inițială și răspuns la crize, până la întregul spectru de misiuni pe timp de război.

În condiții normale, aeronava operează timp de aproximativ opt ore și jumătate, la o înălțime de 30.000 de picioare (9.150 de metri) și acoperă o zonă de supraveghere de peste 120.000 de mile pătrate (310.798 de kilometri pătrați). Aeronava este capabilă să efectueze operațiuni mai lungi datorită capacității sale de realimentare în aer.

Flota este implicată în prezent în măsurile de asigurare care au urmat anexării ilegale și nelegitime a Crimeei de către Rusia în 2014, precum și în măsurile de asigurare personalizate pentru Turcia. În plus, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, flota monitorizează în prezent spațiul aerian al NATO pentru a asigura și proteja aliații.

Aeronavele NATO AWACS asigură, de asemenea, supravegherea și cunoașterea situației pentru Coaliția globală pentru înfrângerea ISIS, făcând astfel cerul mai sigur.

Aeronavele de supraveghere AWACS au jucat un rol important în operațiunile NATO anterioare, cum ar fi în Statele Unite după 11 septembrie 2001, în Libia și în Afganistan. De asemenea, oferă sprijin de supraveghere aeriană pentru a securiza cerul deasupra summiturilor NATO sau a altor evenimente internaționale importante care au loc în cadrul Alianței.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel