Ministrul român de Externe, informații de la Chișinău despre riscul unei invazii a Rusiei în Republica Moldova în lunile următoare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat în această seară, la Chişinău, unde efectuează o vizită de două zile, că nu deţine informaţii potrivit cărora ar exista riscul unei invazii a Rusiei în Republica Moldova în lunile următoare. 

El a mai spus că România va lua toate măsurile necesare, dacă va fi nevoie, dar în acest moment nu crede că ţara vecină este în pericol, în condiţiile în care războiul dus de Rusia în Ucraina nu are succes.

Precizările şefului diplomaţiei de la Bucureşti vin după ce directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, a avertizat că nu exclude posibilitatea ca Federaţia Rusă să declanşeze, la început anului viitor, un atac pe teritoriul ţării sale pentru crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană.

Senatorul Consiliului Federaţiei Ruse, Andrei Klimov, citat de RADOR Radio România, a negat vreo intenţie a ţării sale de a declanşa o ofensivă asupra Republicii Moldova şi a acuzat Chişinăul că prin aceste afirmaţii ţinteşte obţinerea unor finanţări suplimentare.

Ministrul român de Externe, informații de la Chișinău despre riscul unei invazii a Rusiei în Republica Moldova în lunile următoare

 

Andrei Klimov, a declarat pentru "Lenta.ru" că acuzaţiile la adresa Rusiei privind pregătirea unui atac asupra Republicii Moldova sunt "un gunoi informaţional". „Politicienii moldoveni vor să rămână în memoria Republicii Moldova. Poate pentru a aminti de sponsorii care le-au asigurat victoria. Sau poate pentru a cere cuiva bani pentru respingerea un atac inexistent" - a spus acesta.

Potrivit afirmaţiilor lui Klimov, Federaţia Rusă desfăşoară o politică iubitoare de pace şi a încercat timp de opt ani să ajungă la o reglementare paşnică în Donbas cu ajutorul acordurilor de la Minsk. Senatorul rus a subliniat că "toţi cei care împărtăşesc aceste pseudo-valori ale Occidentului, pe lângă gunoaie informaţionale, produc şi scântei foarte periculoase", care pot duce la un "incendiu" în regiunea Europei de Est.

Afirmațiile lui Klimov vin în contextul în care, anterior, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Mustaţă, a declarat într-un interviu acordat postului TVR Moldova că Rusia ar planifica un atac asupra teritoriului acestui stat la începutul anului 2023. 

Oficial rus despre un posibil atac asupra Republicii Moldova: „Gunoi informațional. Poate duce la un "incendiu" în Europa de Est“

 

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie,” atrage atenția Alexandru Mustață, șeful  Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, citat de Ziarul de Gardă.

„Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a afirmat Musteață pentru TVR Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel